2018-12-22 115 浏览
打邊爐係香港精神,同朋友飯局,火煱指數極高,企係加拿分道口,黃記煌燈光火著勁吸睛,《御膳明餚三汁燜鍋》即時胃口大開,立即上去親身體驗。黃記煌嘅三汁燜鍋,打破了傳統火鍋形式, 無水烹調燜煮,自選鍋底材料有多種選擇,汁料可按自己喜好選擇麻辣度、鹹鮮汁,原材料無水燜煮,真正原汁原味。燜鍋材料除了常見嘅三黃雞,豬肉、牛肉、海鮮大軍鍋亦都唔係新奇,牛蛙炆鍋我真係未試過,麻辣度除咗大小辣之外,仲有招牌鹹鮮汁,海鮮鹹鮮汁,香辣䜴黃汁,口味百變,值得一試。百年御膳,果真有宮廷氣派,紅色寶盒一層一層,店員逐一展示排列,望着鍋子曡上一層又一層的美食,特別期待,肚子也特別餓的😅海鮮大軍燜煱集合了鮮蝦、鮮蠔、鮮魚塊、鮮尤魚等爆鮮食材,配合小麻辣醬料,自煮自滾,鮮味指數更上一層樓。呢個時候加入鮮雞件,變身惹味雞煲,加上麻辣上腦喇,食得特別豪放,加點上湯開始烚吓烚吓,大聲講大聲笑非常盡情。火鍋玩fusion,黃煌記可以食埋許留山又得喎,愛吃麻辣被虐待嘅感覺,偶爾一下辣得脷伸,喝一口冰涼芒果蘆薈爽,立刻心曠神怡,爽呀。今日試咗個海洋盛宴,難忘宮廷三汁,隊埋至愛許留山,呢種食法真係未試過,不錯👍