2021-07-22 65 浏览
雖然而家正值夏天,但冇減我對食麻辣嘅熱愛,呢日就捉住比我更愛麻辣嘅朋友帶我去搵食,佢帶咗我去一間位於鰂魚涌一間窄巷裏面嘅小店,叫做紅館,話佢哋嘅麻辣好正宗又好味。唔通好嘢食係要捐窿捐罅先至搵得到?小店裝修簡單,但乾淨企理,好有地道嘅風味。坐低望吓個Menu,真係好多麻辣水煮類嘅食物。首先你個水煮龍利柳,簡稱水煮魚,水煮魚嘅賣相好似好辣咁,紅通通,但好彩我哋叫咗小辣,所以食落去其實唔會好辣。然而冇咗水煮魚嘅入味程度,魚肉好林好滑,吸收左水煮嘅精華。底下亦都有好多大豆芽,入晒味嘅大豆芽都好食。我哋亦都嗌左個四川椒麻雞,其實我係第一次食,但估唔到原來好好食。佢冇口水雞咁辣,雞肉上面係鋪滿晒椒麻,所以非常非常入味,食落口有陣陣麻嘅感覺,又有輕微嘅辣辣地。好重口味好啱我,食到唔停口。雞肉都算多肉亦都係好滑。半隻雞兩個人share啱啱好。底下同樣放咗大豆芽,好高興今晚有好多菜食。至於野生椒炒牛柏葉係今晚最辣嘅一道菜,我會覺得佢係中辣程度,不過正正由於佢夠辣夠重口味,先可以吵到牛柏葉同金菇入晒味,食得辣嘅朋友真係唔可以錯過,好入味好入味嘅一道餸。怕辣嘅朋友好似我咁,就要叫定杯羅漢果茶解下辣啦!再唔係

再唔係都可以叫一碗薯粉,薯粉係清湯湯底,可以幫助清下口腔嘅辣味,配埋辣嘅餸菜一齊食,都係一個幾好嘅選擇。