2018-04-18
我本身平時真係好小機會去食川菜,咁前排同一個好耐無見既朋友傾開,佢就介紹我去呢間私房菜,佢話呢間私房菜d川菜係好正,麻、辣、鮮、香樣樣齊,咁我就一早打電話過去book定,咁上到去都唔洗等位既,仲見到原來幾多外國人去食。餐廳環境、裝修:餐廳環境同裝修都唔算特別,有種舊式中菜既感覺,餐具都係偏向中式,個人覺得感覺好地道,氣氛還好,會見到其他客好似都係黎傾計,真係感覺到係黎食私房菜既味道。餐廳餐牌:呢間私房菜佢係有一本餐牌,內裡係有圖文既,咁你揀好可以再填張order紙就可以了,咁根據返張order紙,兩個人就係2款涼菜,3-4款熱菜,咁每位就$340元,個價錢就fix左既,飯就任拎,你會見到order紙上佢係有分類,有分唔同種類既水煮、香口、湯類、干類樣樣都有。蒜泥白肉:第一款叫既涼菜係蒜泥白肉,會見到個底好多紅油,但食落口唔會覺得好辣,肉質整到好薄,入口會覺得肉質算嫩,配埋d蔥花其他配料,我覺得味道好夾,好開胃,難得地我覺得果種香口香辣係可以的,但絕對有麻既感覺。重慶口水雞:第二款叫既涼菜係重慶口水雞,我地叫既兩款涼菜都屬於同一type,都係紅油底,香口香辣,會麻咀既涼菜,雞肉好嫩,骨頭
第二款叫既涼菜係重慶口水雞,我地叫既兩款涼菜都屬於同一type,都係紅油底,香口香辣,會麻咀既涼菜,雞肉好嫩,骨頭唔多,味道唔錯!
我地既首選熱菜係糖醋里脊,首先我本身好鍾意果種酸酸甜甜,四姐既糖醋里脊好正既位係佢真係啖啖肉,份量岩岩好,本身有擔心兩個人邊到食得哂咁多,但黎到係岩岩好,仲要好開胃,飯基本上係可以狂食,因為d涼菜熱菜都好夾飯一齊食。
第二款點既熱菜係川式椒鹽蝦,份量還可以,我覺得係岩岩好,每人3-4隻,食得出外層有薄薄一層既salty egg味,又蛋黃既香,配上椒鹽味係好正,另外我本身想唔食殼,但朋友話佢原來係食埋,叫我試下,咁我個人覺得呢款川式椒鹽蝦食埋殼都無問題,因為都軟殼黎,吞落肚又還可以喎,呢款係我同朋友全晚最喜歡既菜,因為真係好好味,香口好味!
最後一款叫左既熱菜係招牌重慶水煮魚,應該係呢間餐廳既王牌菜,內裡大概有20塊左右既魚塊,我估唔到份量有咁多,好適合一大班人一齊食,而佢每塊魚塊係好大塊,大概有4分之1隻手咁長,啖啖肉,油就幾油,但辣我就覺得還可以啦,因為我個人本身食唔到辣,但我都覺得ok,我覺得呢間私房菜應該係主要係麻、鮮、香,真係好唔錯,我覺得呢間真係可以帶屋企人再黎試!