一直聽朋友講台灣鼎王幾咁好食,想試好耐,康城近我番工地區就去試試,都唔算難搵。入到去,裝修好乾淨,因為之前未食過,侍應好細心介紹湯底同醬料比我地聽,仲話比我哋知廁所位置!之後比咗壺水蜜桃茶比我哋,又香又解肥膩。因為麻辣湯底嘅鴨血豆腐同酸菜湯底嘅酸菜都係任加😍我當然係試mix啦!叫咗湯底,就出去拎白飯同芫茜蔥醬料。湯底到,果然個煲都係「鼎」狀,入面好多鴨血同豆腐,酸菜湯底仲有好多白肉,侍應好細心同我地講解,同我哋講白肉係廚師新鮮放入去,唔係滾定,唔好食住,講解完仲前後一步鞠躬,omg真係好有禮貌!(基本上佢哋每次serve我哋都會咁做.. omg...)😳味道方面,鴨血好入味,有少少藥材味,口感一流,豆腐都好入味而且好香,仲要任食... 正呀! 🥺👍🏻 酸菜係少少酸嘅椰菜,食幾多都唔覺得太酸,用嚟解辣同幫助消化一流!白肉夠爽口,加埋佢啲腐乳醬更咁加正!火鍋料方面我哋叫咗:老油條:本身諗住佢只係普通粥店油炸鬼,但原來唔係!佢係脆口好多,唔會索死晒啲汁咁軟趴趴,就算浸咗十幾秒湯都仲好脆口,意想不到地正!👍🏻牛肉拼雞肉:因為諗住試多啲嘢所以叫咗拼肉,本身諗住啲牛肉應該係cheap嘢,但竟然好靚

火鍋料方面我哋叫咗:

牛肉拼雞肉:因為諗住試多啲嘢所以叫咗拼肉,本身諗住啲牛肉應該係cheap嘢,但竟然好靚仔,又重牛味,而且唔un,真係好好食,雞肉肉質鮮嫩,唔錯!👍🏻

羊肉:個人覺得麻辣火鍋最夾羊肉,估唔到佢份量都幾多👍🏻

因為我地狂加鴨血豆腐,我仲要唔小心用鴨血送咗兩碗飯🙈.... 搞到太飽食唔落其他嘢了....

今餐真係食得超滿足,解左我條鴨血癮😝但我最驚歎係佢哋嘅服務態度,每一位員工都極有禮貌極nice😳👍🏻
2020-11-18