2022-06-29
我真係好鍾意食片皮鴨,所以今次朋友一約去食,我好快就即刻mark喺行事曆!餐廳裝潢古色古香,極具中國特色,也設有不同的庖箱座位,大大提升左私隱度和空間。北京烤鴨半隻因為我朋友好細食,所以烤鴨叫了半份。烤鴨一上檯已經香味四溢,鴨色澤紅潤,鴨皮很香脆,入口油香。餅皮熱烘烘,質地夠薄,另外亦備有京蔥、青瓜條、京醬佐料,把食物放在的餅卷上捲起,就能品嚐鴨肥油香的片皮鴨!孜然羊肉孜然和羊肉絕對是完美配搭,孜然能去除羶味和解肉膩,為羊肉的味道生色不少,而且仲加入芫荽快炒,絕對是色香味俱全👍🏻!高力香蕉自從自己開始學會整甜品,外出時點甜品都揀選一啲要講功夫和考耐性嘅甜品,而呢個高力香蕉就正合我心意!揀香蕉係因為覺得它比紅豆較為健康,而口感味道絕不遜色!大大滿足了味蕾!下次食片皮鴨我都會介紹朋友嚟呢度,因為性價比真係好高👍🏻😀!
北京烤鴨半隻
高力香蕉