今晚出葵芳行街食飯,諗緊食咩嘅時候就發現原來新都會都開左一鍋堂,正呀,最喜歡去一鍋堂打邊爐。呢間葵芳分店裝修都幾靚,有好幾個打卡位,感覺好闊落,而且四周環境光猛又乾淨,完全冇打邊爐後油淋淋嘅情況,再加上冷氣夠大同埋空氣流通唔會焗,坐得好舒服。 呢個打卡位幾靚入座要先揀湯底,由於湯底選擇非常多,揀好先埋位,如果唔係好阻人。多左d新嘅特色湯底,係金寶系列嘅忌廉周打魚湯同番茄牛尾湯,我想揀牛尾湯,因為係葵芳限定,當然要試下,但係老公又想揀潮汕湯,就喺我地互相讓對方決定嘅時候,發現左加50蚊可以鴛鴦湯底,2樣都可以叫晒,good呀👍番茄牛尾湯都幾足料,細細個湯底已經撈到幾舊牛腩。而個潮汕湯好正,奶白色嘅湯底,有大地魚,蝦米,胡椒等材料喺入面,湯味香濃,味道清甜,而且層次豐富。 飲品、小食、前菜、甜品、新鮮蔬菜等都係自助式。飲品雪櫃好大,有自家製嘅飲品,我地試左薄荷烏龍茶,另有一番味道,但我地都係鍾情傳統嘅。另外仲設有雪櫃放蔬菜,有唔同種類嘅菜提供,好靚好新鮮,絕對唔係乾爭爭。而小食有牛腩、炒飯、炆腩肉、炸魚皮、粟米腐皮卷等等,未等到火鍋滾都唔怕會肚餓。仲有沙律同麻辣雞腎、泡椒鳳爪等等,保冷做得

呢個打卡位幾靚

潮汕湯&番茄牛尾湯

飲品、小食、前菜、甜品、新鮮蔬菜等都係自助式。飲品雪櫃好大,有自家製嘅飲品,我地試左薄荷烏龍茶,另有一番味道,但我地都係鍾情傳統嘅。另外仲設有雪櫃放蔬菜,有唔同種類嘅菜提供,好靚好新鮮,絕對唔係乾爭爭。而小食有牛腩、炒飯、炆腩肉、炸魚皮、粟米腐皮卷等等,未等到火鍋滾都唔怕會肚餓。仲有沙律同麻辣雞腎、泡椒鳳爪等等,保冷做得幾好,不斷噴冷氣出黎。

試左個炆腩肉同牛腩,超腍,近乎入口就溶嘅感覺,味道剛好唔濃味,可惜驚食唔落,否則必定再食多次。黃金炸魚皮都好好食,鹹蛋黃味濃

炆腩肉,牛腩,黃金炸魚皮

講返火鍋嘅配料,又係花多眼亂,孜然雞肉丸係我自己必叫嘅,口感夠彈,味道香濃。呢度嘅丸物都係手打,細細粒,份量剛好,仲有蝦滑墨魚滑都係好食嘅。

蝦滑,墨魚滑,孜然雞肉丸

花膠口感不錯,係真係花膠😂本來怕好快飽都唔敢食太多,但最終忍唔住再encore。
牛肉部份都有唔同,唔係單一只有肥牛。美國安格斯牛肉肉質嫩,油脂均勻,牛味香濃超好食。另外安格斯牛板腱都係不可錯過,夠嫩又好重牛肉味,每次再添,都可以係keep住靚仔嘅。
鱔片比鯇魚腩更為出色,魚味濃,又夠滑。

安格斯牛肉,牛板腱

鱔片,冬菇,蟲草花,牛栢葉,黑木耳

新鮮蔬菜

其實仲叫左好多款食物,全部好新鮮,脆卜卜嘅魚皮索晒湯嘅味道。而其他食材例如羊肉、豬潤、水餃、牛栢葉等等都覺得唔錯,呢個價錢可以食到優質嘅食材,性比價好高,比起其他嘅火鍋餐廳更為出色

潮汕湯&番茄牛尾湯
炆腩肉,牛腩,黃金炸魚皮