2018-09-23
今晚同媽媽去食日本菜,揀咗尖沙咀嘅花木日本料理。地鐵P出口直路一條,行到天文台道轉左就到,地點非常易搵,上到3樓一出就係,環境非常寬闊,好有日本風味!坐得非常舒服,但冷氣就有啲大,怕凍嘅朋友要帶件外套喔!落完order之後店員先送上前菜,係鮮炸嘅蟹仔!脆卜卜又香口,唔好睇佢細細隻,入面好多蟹膏!仲有薯仔沙律同鹹魚豆腐,賣相非常精緻!趁其他食物未到,我過去參觀一下師傅切魚生嗰邊先。嘩!D蟹仔超生猛!店員話係每日新鮮運到!旁邊仲有好多新鮮嘅魚,全部都有標明價錢同料理方式,客人一目了然~大蝦無花果伴生菜沙律 $128其實我估唔到個沙律係咁足料咁大盆!日本料理比我感覺都係好細碟,呢個分量十足!有五大隻蝦,煎香過而且有胡椒香!無花果我以為係新鮮生果,原來係無花果乾,但味道都唔錯,應該係無添加,無花果天然嘅甜度!入面仲有提子乾、平時少見嘅黃色番茄仔,味道酸酸甜甜好開胃!花木仲買人特選壽司10本 $398上枱之後店員就逐款介紹,但聽完我都係傻傻的分不清~淨係掛住食⋯不過大部份我都分到嘅,最正嘅係帆立貝,第二係三文魚、第四係中拖羅、赤身都好香、海膽又鮮甜,其實講真樣樣都好食!不過有啲魚就會比較彈牙,我
大蝦無花果伴生菜沙律 $128
花木仲買人特選壽司10本 $398
上枱之後店員就逐款介紹,但聽完我都係傻傻的分不清~淨係掛住食⋯不過大部份我都分到嘅,最正嘅係帆立貝,第二係三文魚、第四係中拖羅、赤身都好香、海膽又鮮甜,其實講真樣樣都好食!不過有啲魚就會比較彈牙,我就鍾意食淋身嘅魚肉,但重點係新鮮!
黑松露鰻魚卷 $168
呢個真係必食推介!鰻魚係厚肉到不得了,上枱之後就淨係諗點解會咁抵食?$168呢個價錢可以食到啲咁出色嘅嘢真係好正!鰻魚肉有脂香加埋牛油果、青瓜,仲有黑松露香,呢個配搭真係無可挑剔!食落口感層次超豐富,鰻魚嫩滑帶油香,再加上creamy牛油果,一啖咬曬全部料先係極品!鰻魚控一定唔可以錯過!
白鱔 $88
超愛鰻魚嘅我一次過點左兩串,好正好厚肉!係香港日本料理餐廳每次見到都會點,呢間可以列入我的最愛名單!肉厚又彈牙,入口帶油香,即使用左醬油燒都唔會過咸,有一串嘅皮燒得唔夠脆,口感偏煙韌,而另一串嘅皮就好香脆!味道一樣咁正嘅,好好食!
蒲燒鰻魚 $238
鰻魚控忍唔住點多份蒲燒鰻魚,熱辣辣燒起嘅鰻魚好香喔!同黑松露鰻魚卷嘅鰻魚一樣咁厚肉,就係份量double同部位更肥美!呢個係熱嘅,鰻魚卷嗰個係凍嘅。入口嫩滑,脂香十足!皮係煙韌到好似食緊花膠咁,唔係講笑!
今晚全部菜式都非常滿意,尤其我呢個鰻魚控對呢間嘅鰻魚好滿足!佢哋整得最出色嘅地方係鰻魚燒得好嫩滑,入口依然好多肉汁,層皮無燒到黑蚊蚊,連平時點勸都唔食皮嘅媽媽,今次食曬啲皮!我就不嬲視鰻魚皮為寶,當然一塊都唔會放過!真係好推薦呢間日本料理,感覺性價比好高!平時呢個價錢買單我只係可以食到一個人嘅廚師發辦,今晚可以食到咁多款正嘢,超級滿足!媽媽問我下次佢生日可唔可以再帶佢黎,我話洗咩等生日!你鍾意嘅隨時都可以再黎😘