2020-10-31 1524 浏览
有两位朋友生日,由于迟咗揾食book枱,只系早几日先上嚟open rice睇,见到呢间岚山仲有得book位,仲要位于棉登径,好味大概有保证(棉登径既嘢食大多好味),果然不负所望!先上枱既系烧牛舌,有少少葱花加啲柠汁中和返啲油腻感,味道唔错,不过有少少韧。九点刺身盛好足料,件件刺身都厚切,而且好新鲜!钟意食海胆既我表示好满意! 份量一啲都唔少,用紫菜包住入口,鲜甜鲜甜!其他刺身无论色泽、口感、味道,都离不开个「鲜」字,油甘鱼、鲷鱼等等,肥美油香而不漏,真系物有所值!呢个海鲜手打乌冬,系比各位喺open rice既相片吸引既,见到奶白色既立鱼汤就好心动,上菜时又香,食落又鲜味,而个乌冬一啲都唔马虎,有好多料包括蚬、青口、唔同种类既菇、菜。再嚟一个海胆炒饭,食到非常多既配料,有带子、菇、粟米、蛋、葱花、红萝卜,当然唔少得海胆,虽然比例唔算好多,但口感都好丰富,不过相比之下,我会觉得乌冬更好。追加银雪鱼,细细两块煎得啱啱好,啲酱汁非常惹味,浓得嚟又唔觉太咸,甜甜地,鱼肉滑溜,仲有两块腌萝卜酸酸甜甜好好味!而牛油杂菌就比较常见既菜式,呢度加既带子都唔细粒架!啖啖肉咁几好咬口!食物以外,我哋叫咗几
烧牛舌
九点刺身盛(大拖罗、油甘鱼、三文鱼、深海池鱼、鲷鱼、海胆、赤贝、甜虾、帆立贝)
,真系物有所值!
海鲜石头锅手打乌冬(立鱼汤)

海胆炒饭
西京银雪鱼
追加银雪鱼,细细两块煎得啱啱好,啲酱汁非常惹味
牛油带子焗杂菌
食物以外,我哋叫咗几杯梳打,虽然叫咗少冰但仍然1/3都系碎冰,呢方面改善下比较好,太多冰都无晒味了。
价钱方面,以呢个地段,呢个价钱,食到咁多优质既刺身、海鲜,其实真系物超所值!

环境方面,虽然未至于去到迫,而楼底亦唔矮,不过系好有日本居酒屋feel,因为不远处有一枱饮到好high,好似日本啲上班族收工去饮酒咁嘈!
但系可以坐足两个钟,真系几唔错!
2020-10-30
庆祝纪念
生日
烧牛舌
海鲜石头锅手打乌冬(立鱼汤)
海胆炒饭
西京银雪鱼