餐厅: 蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道)
资讯:

九龙城出左名多泰国餐厅,但其实食海鲜都出名。今次我地揾左间食蒸海鲜,食材够新鲜特别,性价比都好高。佢地menu有几个餐,我地最后拣左$999二人餐,食到18款食材,超级抵食!呢度仲有样好既系店员会帮你蒸埋,我地只系需要负责食。前菜凉拌青瓜海蜇好爽脆,配埋自家制酸辣汁好惹味。海底野生赤虾好大只、肉质爽弹、好多虾膏!虾膏味好浓,我自己钟意整哂啲虾膏出黎再用虾肉点虾膏咁食。澳州龙虾澳州龙虾只要够新鲜,蒸既时间啱啱好,就已经冇得输!龙虾膏既色水都好靓,肉质嫩滑爽。.韩国珍珠蚝海水味同蚝味偏浓,蒸完只系缩少少水。咬落口爆哂汁出黎但唔会腥.九孔鲍鱼黎到时清走内脏 ,大只得黎够哂弹牙,唔会韧.野生青口平时唔太钟意食青口,因为好多餐厅都用急冻货,有雪藏味,但呢个海水味十足,好鲜!.纽西兰刀贝蚌店员处理完提示我地呢只刀贝唔洗点酱料都够鲜甜,果然真系,而且都好大只!.纽西兰元贝好大粒,店员帮我地蒸得岩岩好,所以唔会輆。.馒头蟹呢种属于深海蟹出面好少食到,肉唔算多,但膏够鲜甜。.肉、丸、菜有安格斯牛肉、黑毛猪肉、虫草花鸡件、芝心小笼包、爆浆牛丸、虾蟹枣丸、贡丸同埋一份菜,正常发挥。.食完海鲜已经八成饱,但唔

凉拌青瓜海蜇

前菜
凉拌青瓜海蜇好爽脆,配埋自家制酸辣汁好惹味。

海底野生赤虾
好大只、肉质爽弹、好多虾膏!
虾膏味好浓,我自己钟意整哂啲虾膏出黎再用虾肉点虾膏咁食。

澳州龙虾

韩国珍珠蚝
海水味同蚝味偏浓,蒸完只系缩少少水。
咬落口爆哂汁出黎但唔会腥
九孔鲍鱼
黎到时清走内脏 ,大只得黎够哂弹牙,唔会韧
野生青口

纽西兰刀贝蚌
纽西兰元贝
好大粒,店员帮我地蒸得岩岩好,所以唔会輆。

馒头蟹
呢种属于深海蟹出面好少食到,肉唔算多,但膏够鲜甜。

肉、丸、菜

食完海鲜已经八成饱,但唔可以唔食个粥底,因为入面吸收晒海鲜既精华😍
另外都有好多配料:粟米、芋头、排骨等,令到个粥食落够咸、甜、绵滑。
椰汁炖雪燕

我地食完粥既时候,店员又送上一份甜品:椰汁炖雪燕,啖啖雪燕好清甜。
柑桔柠檬

总括黎讲:呢餐我地食得好满足,每款海鲜都好出色。而且店员都好有礼貌,会同我地处理同介绍唔同既海鲜有咩特别。
2023-10-05
等候时间
5 分钟 (堂食)
凉拌青瓜海蜇
椰汁炖雪燕