2008-11-20
(15/11/08)每年都想吃一次大閘蟹,「東海」應該係出色之一卦…..?與老公吃了「魚翅大閘蟹餐」。咨詢過”齋”賣一隻蟹(七兩)都要$330或是$350。似乎「焗」人幫襯這個餐。鮑翅佛跳牆,有點驚喜,湯不是standard的酒家燉湯味,而是小裙翅、切左四分一的鮑魚件、花菇等等的 甜 潤 湯味道,仲有小火heat住,好細心。太彫十六花彫酒,好正!甜!簡直係好似食小籠包要點醋一樣,如虎添翼!醇唔醇就唔知喇,不過酒精應該唔高,前年去粵江春飲的也很好,卻飲得醉醺醺。一壺兩人飲,好足夠!蟹粉小籠包,好多蟹粉!蟹油就一般喇,餡唔知係咪淨蟹肉呢,口感濕濕腍腍。老公覺得「鴻星」更好。江蘇大閘蟹皇(七兩),便宜點的餐,是每人五兩兩隻。靚唔靚講運氣既,我o個隻蟹黃多,老公o個隻蟹黃較少,但佢o個隻肉質鮮甜d。生拆蟹粉蒜蓉包,味道平平,不過落點醋在蟹黃上,又好食好多喎!上揚灼時疏。牡丹蝦手打烏冬,估唔到在酒家會有打烏冬,仲要整得幾煙韌!加埋奶白色的魚湯…….唔得喇,飽得要放棄了。薑茶湯丸,芝麻湯丸無特別,薑茶就既辣又唔甜!食大閘蟹,這是好選擇!
薑茶湯丸,芝麻湯丸無特別,薑茶就既辣又唔甜!
食大閘蟹,這是好選擇!