2019-08-24
成日心郁郁想食烤魚,大陸就周圍都有一間,但係香港真係唔多見,去開紅磡黃埔個邊聽過有間食烤魚既餐廳,咁就揀好個餐食咩啦。話明巴蜀烤全魚,唔食哂成條魚都對唔住自己啦。朋友完全唔食得辣,所以只係揀左酸菜味,魚類方面聽店員推介叫左海鱸全魚,少骨啲又滑。店員將成盤烤魚擺上檔,好壯觀。上面有好多香蔥,夾埋酸菜同魚肉食非常夾。佢反而鹹鮮味突出,魚肉吸哂湯汁既精華,肉質鮮嫩。烤全魚分量岩岩好,兩個人食食得夠盡興。由於佢上菜個時,下面keep 住有火去make sure 條魚唔會凍哂,慢慢食都唔會有種凍左之後既魚腥味。可能佢一直都好滾既關係,連辣都冇食,我都一路食都一路出汗😃😃野飲方面,見到佢餐廳推介個支裝桂花酸梅湯,比起自家煲個啲較甜,桂花清香得黎唔會搶左酸梅湯本身既梅味。