2021-06-01
玩味中外fusion菜🍲 店如其名:何蘭正(鬼佬粵音)😄😄充滿香港文化特色,每一碟餸都有傳統同外地嘅fusion😆雖然你睇到個餸名會覺得搞乜鬼🤣但食落又出奇地幾好味🤓 偏暗嘅環境以霓虹燈牌照明,加上公雞碗同紅筷子,好懷舊🤓🤓侍應著住茶餐廳白袍但一啲都唔污糟,仲有西餐廳嘅良好服務添😄😄 24小時慢煮伊比亞叉燒,配煎太陽蛋🍳、紅洋蔥漬、香噴噴香蔥豬撈飯🐷🍚$178雖然唔係粵式叉燒,但油脂同焦香非常顯著,可以一戰。豬油撈飯比我想像中無咁滯,而且醬油調味恰到好處🤩🤩 牛油香煎阿拉斯加長腳蟹肉配松葉蟹肉🦀、幼滑濃厚法式薑葱味薯蓉🥔 $228呢個幾得意,你睇個名都幾西式,但點知佢下面係西式好綿滑嘅薯蓉,但上面係有中式酒樓薑葱炒蟹嘅味😄😄你又估佢唔到幾夾架喎衰鬼。蟹肉一款係一件件,另一款係肉絲,幾得意。 沙薑風味脆香雞翼 $88 中式嘅沙薑都可以配炸雞,真心諗唔到😄😄炸起即上,熱辣辣好香口🥰沙薑粉加埋薑醬都幾入味。單邊骨好易咬。 越式椰子沙冰🥥 $68超級推薦🥰椰奶味超香濃,唔會假,亦唔會似椰青水。超級冰凍,沙冰好綿,唔會油水分離🥥。 凍西柚茶 $45酸味較重,唔甜。底部有濃濃嘅西柚香🍊。
沙薑風味脆香雞翼 $88
越式椰子沙冰🥥 $68
凍西柚茶 $45
酸味較重,唔甜。底部有濃濃嘅西柚香🍊。