灣仔食店林立,附近亦都不乏拉麵或者日式料理。偏偏軒尼詩道中間有一間非常高質嘅日式拉麵店。店舖位置唔多,粗略估計亦只能容納十餘人。因此,餐廳決定專注於兩款主打拉麵,豚骨湯以及蝦味噌拉麵。豚骨湯拉麵 - 配小龍蝦蟹籽沙律清淡嘅豚骨湯拉麵加上木耳、香蔥、同半熟溏心蛋,絕對係拉麵嘅預設配搭。店舖入面都留意到,湯底係長期用壓力煲餚製而成,味道可能不如一般名拉麵店濃烈或者油膩,但整體配搭尚算良好,食完一碗都唔會有過於飽滯感覺。而佢嘅叉燒亦都係重點推介,叉燒原本係以慢煮爐經過十幾個鐘慢煮而成,再用猛火燒烤,令到肉質既鬆軟亦有好重嘅燒烤煙薰味道,彌補湯底缺乏嘅油膩感。小食方面,小龍蝦蟹籽沙律份量亦都唔少,一個人絕對夠食!蝦味噌拉麵 - 配日式餃子蝦味噌相對豚骨湯底係驚喜之作,加上櫻花蝦做配料,令整個感覺提升一個層次,味道上會比較類似港式蝦醬,如果唔太好咸蝦味嘅朋友可能要避免。而餃子亦只能算不過不失。除咗拉麵同小食外,我哋亦都叫咗兩杯300ml嘅Asahi生啤,價錢都只係$3x一杯,比起Happy Hour時段嘅酒吧都要抵!*為咗同心抗疫,小店更加喺埋單之後送上每人兩個口罩打氣,實在不愧為良心食店!味道

豚骨湯拉麵 - 配小龍蝦蟹籽沙律

豚骨湯拉麵

小食方面,小龍蝦蟹籽沙律份量亦都唔少,一個人絕對夠食!

蝦味噌拉麵 - 配日式餃子

蝦味噌拉麵