2023-02-14 1101 浏览
中環蘭桂芳一帶一直有唔少出名嘅日本餐廳今次就揀咗Roji試試🫣未入到餐廳已經有第一個驚喜,就係個門口實在太隱蔽,行咗幾次先搵到,係喺一條好黑嘅巷仔入面🥹當日係星期五晚,餐廳當然係坐無虛席店員安排左我哋坐喺bar檯嘅最尾位置咁啱可以一邊睇廚師們整一邊食我哋點咗兩杯cocktail,前菜Scallops, Beef Tartare, 主菜有Yakiniku Wagyu, Seafood Rice同Pan cake做甜品Scallops有少少焦香再加herbs嘅味道層次感分明Beef tartare 係見到廚師整我地好奇問先有嘅Seasonal dish, 碟底揸上蛋黃醬,配以最頂層嘅蓮藕脆片令到成個菜式加添一重口感。到左主菜Yakiniku Wagyu 雖然唔係我平時鍾意食嘅炭燒和牛,而係配上左燒汁嘅和牛,但係本身件牛已經好好味,加上個燒汁連平時唔食菇嘅我都成碟食晒😋Seafood Rice味道方面較為失色,但份量多如果驚唔夠飽嘅話可以試試。甜品Pancake係全晚另一個驚喜,因為經openrice 訂檯嘅時候有remark係周年紀念,但係連我自己都唔記得咗,點知師傅竟然記得寫上Happy
中環蘭桂芳一帶一直有唔少出名嘅日本餐廳
今次就揀咗Roji試試🫣

當日係星期五晚,餐廳當然係坐無虛席
店員安排左我哋坐喺bar檯嘅最尾
位置咁啱可以一邊睇廚師們整一邊食

Scallops有少少焦香再加herbs嘅味道層次感分明

Seafood Rice味道方面較為失色,但份量多
如果驚唔夠飽嘅話可以試試。

甜品Pancake係全晚另一個驚喜,因為經openrice 訂檯嘅時候有remark係周年紀念,但係連我自己都唔記得咗,點知師傅竟然記得寫上Happy Anniversary 字樣。

最後唯一有啲失望嘅就係兩杯cocktail味道都麻麻,而且份量較細。但總括而言都係一餐非常高質嘅晚餐☺️