青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2023-05-10 34 浏览
無左口罩令之後大家嘅生活開始回復正常,多左同朋友出去食飯。是日約左舊同學食飯,佢提議食泰國野,上網搵餐廳時見到呢間位於旺角鬧市,環境又唔錯嘅餐廳,就打算黎試下啦。餐廳位於旺角The Forest,座位有分室外同室內,由於天色昏暗,隨時落雨,所以都係揀返坐室內啦。餐廳設計相當時尚,光猛得黎仲相當開陽,帶俾人好舒服嘅感覺。是日假日,無set lunch, 要a la carte,但咁我地就唔洗叫太多飯麵類。炭燒豬肉串燒沙嗲 (4條):食泰國野又點可以唔叫串燒呢? 呢度嘅串燒只有豬肉同牛肉揀,唔食牛肉嘅我只能揀豬肉。醃過嘅豬肉燒過後香氣十足,點埋沙嗲汁食,簡直一流。泰式虎蝦金邊粉:泰式金邊粉係一道泰國傳統美食,呢度嘅金邊粉面頭有兩大隻開邊虎蝦,金邊粉沾上酸酸甜甜嘅醬汁煮過後味道極香濃,材料仲有芽菜、炒蛋、花生碎同豆乾等等,都算幾多。馬拉盞炒芥蘭:加入馬拉盞同蝦乾炒過嘅芥蘭,入口有極濃嘅鹹香味。泰式魚餅:炸魚餅係我喜歡嘅泰式小食之一,呢度一份炸魚餅有6件,以$68呢個價錢都算超值。魚餅外層呈金黃色,香料味十足,唔洗點泰式辣醬食都已經真係非常惹味啦。龍鬚三色冰奶蓋/泰象青檸梳打:飲品方面我地叫左
無左口罩令之後大家嘅生活開始回復正常,多左同朋友出去食飯。

餐廳設計相當時尚,光猛得黎仲相當開陽,帶俾人好舒服嘅感覺。

炭燒豬肉串燒沙嗲 (4條):

醃過嘅豬肉燒過後香氣十足,點埋沙嗲汁食,簡直一流。

泰式虎蝦金邊粉:

馬拉盞炒芥蘭:
加入馬拉盞同蝦乾炒過嘅芥蘭,入口有極濃嘅鹹香味。

泰式魚餅:

龍鬚三色冰奶蓋/泰象青檸梳打:
飲品方面我地叫左龍鬚三色冰奶蓋同泰象青檸梳打,龍鬚三色冰奶蓋賣相非常吸引,片頭有彩色嘅棉花糖,入面有好多配料,椰汁味仲好香濃,食完濃味野飲返杯泰式飲品,真係爽呀。