2020-06-01
經歷了過去幾個月的疫情,相信大家都深深體會到身、心、靈健康的重要。半年之後,當我身處在中環這個繁忙的市中心時,突然好想找個地方,慢慢放下心情和腳步,好好調整一下自己的方向。那天,看到網上的介紹,覺得好吸引,所以今次過來試試看看。這裡是一家非常優雅的小店,入到來有置身於外國的感覺,與外邊匆忙的市區成強烈對比。一步入餐廳,成個人就慢下來,心情也舒暢不少呢~餐牌方面,都見到店主好有心思。因為呢到唔止提供一般常見的西餐主食及沙律,更特別的是有好多特色的茶飲。落單叫野食時,剛好遇上負責人MABLE,她也很有耐心地介紹她食譜的創作理念-----就是可以依今天的心情或天氣去選想飲的茶。我一聽就覺得呢個IDEA好特別,因為入到來呢家CAFE心情好好,所以我也選了喜HAPPINESS呢個花茶。呢一壺喜$58--包括玫瑰、千日紅、甜菊葉及茉莉花茶。紅紅的顏色好MATCH茶名,甜菊葉令茶有淡淡的甜味,玫瑰花香令茶味飄香撲鼻,入口味道微酸中帶甜,令人好RELAX。朋友點了一份冷飲洛神花檸檬梳打,咁O岩都係紅紅的,呢個SODA好健康,因為都係用天然的材料配搭,比較低糖又滿足到夏天解暑的功用。讚呀~!千層抹茶紅豆
喜-HAPPINESS
喜-HAPPINESS
洛神花檸檬梳打
千層抹茶紅豆千層蛋糕
紅肉火龍果乳酪碗
紅肉火龍果乳酪碗$72,呢個可以話係今日之最既食物,非常好食而且健康。香蕉夾埋SUPER FOOD亞麻子,口感好好,而且仲有香滑既乳酪,質感好FRESH好O岩炎炎夏日食既優質健康小食。
紅肉火龍果乳酪碗
紅肉火龍果很甜,現上希臘乳酪,好天然的呢~而且賣相好美,真心佩服廚師的心思及創作。
好高興發現到呢個好地方,以後真係久唔久就要來,好好為自己打打氣再上路。