2023-02-01
今日同朋友經開銅鑼灣,搵到哩間係地鋪好日式裝修既餐廳。係鬧市中竟然有一個寧靜又舒服既地方享受午餐😋 環境同服務都好好 。原來哩間餐廳係以無麩質日式班㦸及輕食為主打,以全日本空運食材,獨家研發之技術製作出極具日本風味班戟,佢個拿破崙仲得過奬添。仲有好多好特色既菜式同甜品。👍🏻😋牛肉丼 $138哩個牛肉丼係套餐,包左個小沙律,日式麵豉湯,仲有一壼焙茶。佢主打輕食同健康無麩質甜品,所以哩個份量唔算多,但食材質素高,日本雪花牛,好滑同好有牛味,配上日式燒汁同日本米飯仲有少少洋蔥,甜甜地好開胃。女士黎講絕對夠飽,仲有碗湯同沙律。壺焙茶份量都唔少,而且味道好日式,配埋日式既裝修,真係似係日本食左個lunch👍🏻😋黑豚丼 $138日式吉列黑豚肉有三大粒,配上滑蛋洋蔥,又係好吸引。味道好夾,黑豚肉唔肥但又唔會覺得好乾身,吉列皮亦炸得岩岩好。佢兩個擺盤既用具都非常日式,而且哩隻日本米飯都相當出色,唔錯。👍🏻😋抺茶富士山 $48雖然跟餐有壺焙茶飲,但見佢富士山系列既飲品都好吸引,我地都忍唔住叫左一杯凍抺茶,一杯凍焙茶。抺茶上面綠色下面白色,配上富士山型既玻璃杯。好靚呀。打完卡就溝埋黎飲係好好味,唔會好甜,
😋牛肉丼 $138
😋黑豚丼 $138
😋抺茶富士山 $48
雖然跟餐有壺焙茶飲,但見佢富士山系列既飲品都好吸引,我地都忍唔住叫左一杯凍抺茶,一杯凍焙茶。抺茶上面綠色下面白色,配上富士山型既玻璃杯。好靚呀。打完卡就溝埋黎飲係好好味,唔會好甜,感覺到好滑。抺茶同奶既對配好岩,唔會比其中一邊搶左,同埋佢唔會好厚身,令到好飽。真係無叫錯👍🏻
😋焙茶富士山 $48
哩間鋪既焙茶都好出色,飲佢熱既焙茶已經知道佢落足料。凍飲加埋好滑既奶製成,更加係令一種味道。👍🏻
😋雪糕芒果蕨餅拿破崙 $138
忍唔住又叫左兩個甜品試,即叫即做大約十分鐘左右。哩個拿破崙都幾大件有三層,餅底好酥脆同好香牛油味,佢唔會一壓就碎果款,芒果用新鮮澳洲芒果好甜,中間分別有雪糕 cream 同麻薯,仲有幾粒蕨餅,添上日式風味。加埋一齊食絕對唔會好甜,正👍🏻
😋伯爵茶無花果班戟 $138
哩個係無麩質pancake,所以口感一定唔同平時果款,食落好似蛋糕質感,但感覺比較健康,同埋佢有雪糕同伯爵茶既cream ,但相信佢所有甜品既cream應該唔同一般既cream,因食落去係比較硬身,唔會入口即溶果款,幾好味,仲有好多粒新鮮無花果,好味👍🏻
哩間不論環境服務同食物都高質,而且主打健康路線,岩晒好多女士們。除左日式佢仲有西式既食物,下次要再黎試下先,仲有好多甜品未試😍
⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為滿)
Pancake Senmon (Pancake專門)
銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖
飲飲食食 #食好西 #周圍玩 #周圍食 #介紹返 #餐廳推介 #美食 #香港美食 #銅鑼灣美食 #香港打卡餐廳 #打卡 #閨蜜#香港特色餐廳推介 #吃貨 #無麩質 #yummy #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodie #hkfoodblogger #dinner #pancake #pancakesenmon