2019-09-18
靖omakase 環境清靜優雅 以淺色木調作為餐廳裝修風格 中庭位置設有長長嘅大吧枱 食客可以和廚師嚟嗰一對一的互動 若果喜歡和朋友聊天 亦可坐旁邊的餐桌 靜靜的享用美食今日約咗朋友喺呢度食午飯 我哋每人點咗一set 廚師精選壽司九貫$270 需另加一服務費一入座職員很快就為我們送上熱茶及餐前小食鱈魚乾 鱈魚乾烘得香脆 質感有啲似食緊薯片一樣 味道卻有真實的魚鮮味 配上沙律醬及七味粉 味道更佳沙律前菜夠新鮮而且翠綠 蔬菜是爽脆的 同時亦附上魚生粒伴沙律醬 感覺清新又開胃蒸蛋配料好多非常豐富 例如:蝦肉粒,昆布,白果,碎豬肉,秋葵等 整體味道非常清淡 又不失鮮味 蒸蛋非常滑溜 瞬間已到達喉嚨剝皮魚,深海池魚,金目鯛,青魚 ,拖羅 ,池魚,帶子,海膽,小肌和拖羅蓉配凍飯這就是今天的主角 亦是廚師精心挑選時令食材而製成的美味壽司特別要提一提 呢個拖羅壽司真係人間美味 魚肉呈現明亮嘅鮮紅色 魚生帶有光澤 油脂非常細密 放入口腔中已經瞬間融化 魚脂香味充滿整個口腔海膽壽司亦同樣令人驚訝 海膽堆到山咁高 份量超多 鮮甜而且金香嘅海膽 軟綿綿嘅質感 是我非常喜歡的吞拿魚蓉配凍飯 加咗脆米,蔥花及芝麻
這就是今天的主角 亦是廚師精心挑選時令食材而製成的美味壽司
吞拿魚蓉配凍飯 加咗脆米,蔥花及芝麻 軟淋淋嘅吞拿魚蓉 加埋白米飯及脆米 口感層次非常豐富 細嚼之下魚油慢慢融化 好鮮味 魚生多過飯 好滿足
最後仲有每人一客麵豉湯及一球雪糕 雪糕我揀咗抹茶味 味道真實而且濃郁 又夠冰凍