2022-04-03 83 浏览
週六出尖沙咀提早食晚餐,揀咗呢間係厚福街既福岡漢堡扒。見有二人餐但覺得兩個人食既野差唔多,加上男友不能吃太多牛,於是我叫牛,佢就叫咗豬扒。芝士蛋和牛漢堡扒 (M)用鐵板上,滿滿的蛋液加上一個波波形的漢堡扒。鐵板上另有一塊圓形的熱石,自己用整大阪的鏟切開並續啲燒熟,枱上有張紙話3秒就可以反一反舊肉。 無論我燒得有少少燶定用3秒定律,漢堡扒都好鬆軟,雖然牛味唔算突出,但我好鍾意有得食有得玩既模式。漢堡扒附了鹽同甜醬油沾,個人覺得配醬油好食啲。因為每個位都有專用既吸煙管,可調節至熱石上方吸哂啲煙,所以間舖基本上無乜味,食完件衫都唔覺有味。另外,店員見舊石唔夠熱仲會主動去換架蛋漿直接在鐵板上,下層全熟但上層依然嫩滑,只係味道無咩特別,蛋味不重。咖喱吉列豚肉丼飯雖然唔係主打菜式,但都做得唔差。炸豬扒酥脆,即使扒的兩邊都軟腍。豬扒唔係好厚身,不過夠大塊。 咖喱汁有點略少,男友唔太夠撈飯。金橘檸檬梳打超級大杯!! 好彩我地習慣兩人share一杯飲品,叫多杯真係驚飲唔哂😅 味道清爽,正正常常。
週六出尖沙咀提早食晚餐,揀咗呢間係厚福街既福岡漢堡扒。

芝士蛋和牛漢堡扒 (M)

另外,店員見舊石唔夠熱仲會主動去換架

咖喱吉列豚肉丼飯

金橘檸檬梳打