2020-01-19 3105 浏览
天文台道雖然遠離尖沙咀中心,但其實係一個覓食的好地方,吾少高質食店都係附近,因為中心區多數都被連鎖店租晒。🔅裝潢傳統日式料理以木系為主,樓底高,每張枱皆有射燈,每張枱之間都有足夠距離,不會聽到鄰枱食客聊天,可暢談歡笑,另外感覺非常乾淨光鮮。🔅香蔥吞拿魚腩蓉薄脆吞拿魚腩蓉油份適中,配上脆脆的米餅薄脆,薄脆不會搶走吞拿魚腩蓉的鮮味,一軟一脆👍🏻👍🏻。🔅大根沙律好少食生蘿蔔,因為通常都吾好食,但呢度的蘿蔔沙律非常鮮甜爽口,吾會有苦澀同青澀味,配上和風沙律汁係岩岩好。🔅花木卷此卷非常吸晴,視覺效果一流,打卡必叫,師傅運用了很多不同的元素在此卷內,外觀上,用了金色的脆脆及粉紅色的飯素,卷內更有不同魚蓉,味道亦非常特別。🔅土佐豆腐外脆內嫩的豆腐,雖然皮面炸的脆口,但內裡仍然非常軟嫩。🔅日本貝柱牛油焗野菌師傅配上火爐,本來覺得係為左視覺效果,但食後發覺係細心表現,因為充滿牛油的野菌如果冷卻了會令味道大打折扣,以火爐溫暖保持味道,一讚。🔅自家製免治雞肉串免治雞肉串內軟外脆,配上蛋味十足的日本雞蛋,出色。🔅白鱔串燒鱔肉不會燒得過火,彈牙之餘仲保持鱔肉的嫩。🔅竹海老天婦羅烏冬天婦羅蝦炸得非常出色,粉漿不厚

🔅裝潢

🔅香蔥吞拿魚腩蓉薄脆

🔅大根沙律

🔅花木卷

🔅土佐豆腐
外脆內嫩的豆腐,雖然皮面炸的脆口,但內裡仍然非常軟嫩。

🔅日本貝柱牛油焗野菌

🔅自家製免治雞肉串
免治雞肉串內軟外脆,配上蛋味十足的日本雞蛋,出色。

🔅白鱔串燒
鱔肉不會燒得過火,彈牙之餘仲保持鱔肉的嫩。

🔅竹海老天婦羅烏冬
天婦羅蝦炸得非常出色,粉漿不厚,蝦肉非常彈牙新鮮。烏冬高湯清淡剛好彌補天婦羅的油膩。

🔅日本紅豆奶凍配茫果布甸
奶凍完全充滿紅豆的味道,係令人眼前一亮的高質甜品

😋味道:8/10
🙃回頭:8/10
💰消費:$400(每人)
2020-01-13