2023-09-24 32 浏览
上个礼拜趁着阿妈放假就同佢嚟到尖沙咀呢边行街食个dinner~阿妈好钟意食日本菜,我哋就拣咗呢间专食omakase嘅日本餐厅试吓~一个set每人大概一千几蚊,有好丰富嘅寿司🍣同刺身等等嘅嘢食~前菜酒煮黑梅贝,有螺肉,师傅同我哋讲黑云醋啫喱最后食,好大旧螺肉,几有咬口,配埋酸酸甜甜嘅黑云醋同埋QQ弹弹嘅啫喱几正糖蕃茄沙律一大碗沙律菜🥗入边有啲蕃茄仔,食落觉得酸酸甜甜,沙律菜几健康,配埋佢嘅沙律汁唔错北海道仙凤子一大只生蚝🦪配埋柠檬汁,酸酸地,几好味😋生蚝好新鲜好多肉汁,一食啲肉汁就流晒出嚟,好Juicy嘅感觉石梅贝金龙鲷食石梅贝先,因为佢嘅口感清淡啲,跟住食金龙鲷,因为佢嘅油脂分布比较多,由清淡食到浓郁,有层次递进嘅感觉右口鱼卷海胆好爽口嘅右口鱼,配埋新鲜海胆,食得好滋味~内外口感都好丰富烧拖罗用紫菜夹住食,口感好正~好大件拖罗,用火炙烧啲肉汁出晒嚟,又唔会觉得好油腻,好好味😋蟹肉茶碗蒸蛋一杯茶碗蒸蛋,好滑嘅蒸蛋,入面有新鲜嘅蟹肉,食落好香甜仲有柚子皮,几特别嘅感觉北海道青玉蜜瓜水果有北海道出产嘅青肉蜜瓜,好新鲜嘅蜜瓜,食落有好多蜜瓜汁,好香甜豆腐雪糕好软滑嘅豆腐雪糕🍦有淡淡嘅豆腐味,几

前菜

糖蕃茄沙律

北海道仙凤子

石梅贝金龙鲷

右口鱼卷海胆
好爽口嘅右口鱼,配埋新鲜海胆,食得好滋味~内外口感都好丰富

烧拖罗

蟹肉茶碗蒸蛋

北海道青玉蜜瓜

豆腐雪糕
好软滑嘅豆腐雪糕🍦有淡淡嘅豆腐味,几清新嘅感觉
2023-09-18