2021-12-17 122 浏览
玄鮨 📍銅鑼灣之前同男友慶祝紀念日就book咗呢間Omakase試試🥰前菜蟹膏豆腐係蟹肉撈上蟹膏放上凍豆腐上,淡淡蟹膏味加上蟹肉既鮮甜味,再食上凍豆腐,一陣涼感令口腔更感清新👍🏻 之後到呑拿魚蓉配鱈魚亁,魚蓉軟綿嘅口感同香脆嘅魚乾在口中形成對比,少許蔥花點綴更能帶出魚蓉同魚乾本身嘅味道🥰 最後再食炸和牛丸,師傳選用日本宮崎a5和牛打成牛丸,一咬和牛嘅油香就喺口中爆發,包圍咗整個口腔😋刺身食完前菜就到刺身環節,第一道係蟹肉刺身配土佐啫喱😛 蟹肉刺身好大條,配上啫喱狀嘅土佐醋,完全帶出蟹肉嘅鮮甜,唔錯👍🏻 🦪令和怪物 生蠔好creamy 好大隻🤤🤤之後就係島池魚刺身,師傅選用嘅係野生深海魚,差唔多係頂級,油分十足,口感爽口,一啲都唔膩口😆第四道就係我最鐘意食嘅海膽,師傅知道我哋慶祝紀念日,都特登準備咗拍賣級海膽🧡拍賣級海膽色澤均勻明亮,口感creamy 但不黐口,味道濃郁,無一般海膽嘅甘澀,配上富山白蝦,兩者都好鮮甜😋到第五道係劍魚腩刺身,日本人稱白吞拿魚,原來兩種魚都係近親,味道有啲啲似,不過劍魚口感較爽口😛最後一款刺身係我最愛嘅大拖羅😍 拖羅入口即溶,啖啖魚油香,一啲筋都冇,好滿足😋食
玄鮨 📍銅鑼灣
之前同男友慶祝紀念日就book咗呢間Omakase試試🥰

前菜

刺身

食完刺身,喺食壽司之前先食返一道熱食,係宮崎和牛薄燒配洋蔥😆 和牛薄燒燒得好香,牛味香濃,入面包住香甜嘅洋蔥好夾😋