2023-09-21 51 浏览
今日黎到尖沙咀呢間食omakase,日式裝修,感覺都係柔和舒服既,可以慢慢享受。😚日本赤水母刺身第一次食水母刺身,口感好得意,一條係好爽脆,好彈牙,配上柚子酸汁,酸酸地,反而更加帶出水母既鮮味,幾特別!🤓日本合桃小女子呢個由合桃,魚干,昆布碎同埋芝麻醃製而成,甜甜地,好似有啲焦糖咁,合桃脆脆地,魚干就幾煙韌,加埋啲爽爽地既昆布碎,幾濃香,口感都唔錯!🤩雜錦天婦羅天婦羅有甘鯛立鱗燒,日本南瓜同埋日本番薯,甘鯛勁勁勁鮮甜,炸到好脆,但又唔油膩,啲魚油既香滲晒出黎,連埋啲脆口既魚鱗一齊食,又香口又脆口;南瓜同蕃薯就整到外脆內軟,好鮮甜,完全食到本身既味道,全部都唔會油淋淋,一流!😋天婦羅海膽拿破崙呢個望到都覺得震撼,最上面係日本赤海膽,配一層脆紫菜之後係大拖羅蓉,最底又係脆紫菜,上面亦加佐淡雪鹽,海膽既咸鮮同拖羅既鮮味混為一體,紫菜既咸咸地加埋淡雪鹽既咸咸地又再進一步提鮮,一啖食落去口感味道豐富!😌木魚清湯呢個湯用茶壺裝住,魚湯好清香,淡淡鮮味,食佐咁多壽司再飲番呢個湯感覺好好!
😚日本赤水母刺身
🤓日本合桃小女子