2021-09-08
前兩日同一個好耐冇見嘅朋友食飯,我地諗住食好啲,就去左銅鑼灣呢間餐廳。朋友比較大食,佢話要叫5 course menu。有三款前菜、一款主食同埋一款甜品。前菜第一款係北海道岩蠔,食落富有海水味,大大隻,有成隻手掌咁大。配埋檸檬雪葩同埋柚子汁,係西日fusion嘅感覺。第二款係北寄貝刺身配沙葛絲。北寄貝刺身已經切成條狀,食用方便。第三款係脆鱗甘鯛,以前食omakase嗰陣食過呢道菜,嗰陣都覺得好好味。估唔到呢到整呢道菜都整到有omakase咁嘅質素,好食。底下嘅蘿蔔索曬鯛魚高湯,正。主食我地揀左燒龍蝦配龍蝦意大利飯。Risotto嘅龍蝦味好濃,好正。食得出上面隻龍蝦好新鮮彈牙,唔洗自己剝殼好方便。甜品係朱古力mousse cake配血橙雪糕,朱古力味好濃郁,朋友好鍾意食朱古力,好啱佢。佢話每啖都係一種享受。冇咁大食嘅我就揀Dinner Menu,就一款前菜、一款主食同埋一款甜品。前菜我揀左意大利巴馬火腿配新鮮蜜瓜。揀呢個嘅原因好簡單,因為我好鍾意食ham,一啖充滿鹹香嘅parma ham,一啖清甜嘅蜜瓜,正。餐湯今日嘅湯係法式薏米忌廉湯。湯好creamy,薏米味好濃。同埋因為有薏米,飲落
前菜
主食
甜品
前菜
餐湯
今日嘅湯係法式薏米忌廉湯。湯好creamy,薏米味好濃。同埋因為有薏米,飲落有啲黏黏地嘅口感,幾特別,相當值得一試。
主食
揀左鹿兒島白豚豬扒。豬扒好厚,已經切好左四份,食落柔軟嫩滑,肉味香濃,唔需要過多嘅調味,食到豚肉本身天然嘅滋味已經好足夠。
甜品
係係一個撻,撻底嘅上面係香茅檸檬Mousse Cake,檸檬味好清新,酸酸甜甜,配埋朱古力味嘅撻底好夾。