2021-01-02 1656 浏览
地中海餐廳Bistro Bon(九龍塘)💛••••••••••••••••••••••••••••••✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )••••••••••••••••••••••••••••••♥️餐點:•聖誕套餐(原價 $898+1/二人)五道菜嘅套餐!晏晝仲會有75折喔!即係今餐有牛扒有鴨肝有龍蝦都唔洗$750!🤩揀唔同主菜會有唔同價錢,最平嘅798+1。今次揀咗牛扒&龍蝦,所以$898+1。••••••••••••••••••••••••••••••♥️食評:先由麵包講起,麵包有烘熱,芝麻嗰個包非常脆,好重芝麻味!另一個好香,質地仲有少少似麵包🥳呢個我自己好鐘意!!前菜揀嘅兩種都幾唔錯,但我比較鍾意香煎法國手切鴨肝配焦糖無花果及黑醋。鴨肝幾香,而個無花果真係令成道菜加晒分,配埋一齊食完全無晒嗰種油膩感。另外一款係48小時慢煮西班牙黑毛豬腩肉,配黑醋雪梨汁及石榴。黑毛豬嘅味道明顯同普通豬肉唔同,而且肉同脂肪係一層一層夾雜,食入口唔會好油!湯方面,揀咗經典茴香忌廉湯配茴香酒,味道好特別,一啲都唔漏,我同朋友都比較鐘意呢個。另一個係松露野菌忌廉湯,呢個都非常
地中海餐廳Bistro Bon(九龍塘)💛
♥️餐點:
•聖誕套餐(原價 $898+1/二人)

湯方面,揀咗經典茴香忌廉湯配茴香酒,味道好特別,一啲都唔漏,我同朋友都比較鐘意呢個。另一個係松露野菌忌廉湯,呢個都非常唔錯,啖啖都係菇好正,亦有聞到松露味,唔錯!

意粉揀咗明太子海膽三文魚忌廉手打意粉,一開始就咁食咗少少海膽,唔會臭!不過我鐘意撈勻食好食啲!手打意粉明顯食得出同普通意粉差好遠,好掛汁同好有咬口!同埋個配搭真係唔會輸!好好食🥺

主菜有四款揀,我哋揀咗香烤頂級美國安格斯西冷(12安士)配香煎龍蝦尾、薯蓉、香烤蔬菜、牛燒汁。牛扒叫咗五成,煎得幾好,有啲油脂,唔會韌,而且好有肉味!龍蝦尾相對失色🤣因為唔算好大隻,但睇得出新鮮,唔會縮晒水,同埋肉質彈牙。

甜品兩款叫晒,分別係伯爵茶意式奶凍同海鹽布朗尼蛋糕。伯爵茶意式奶凍超滑超重伯爵茶味,上面有啲糖漿中和茶嘅苦味~我自己超鐘意呢個甜品!海鹽布朗尼蛋糕都唔錯,真係會食到一粒粒大粒嘅海鹽,朱古力味都好濃厚,鐘意朱古力嘅朋友唔好錯過。

套餐都有配埋餐飲,可以加$16加配特飲一杯,當日加配咗一個乳酸同一個薑汁咖啡,但真係太飽啦食得,所以建議叫返茶類嘅飲品🤣
♥️特色:呢間餐廳係浸大校園入面,但因為疫情似乎無咗好多學生生意🧐而且地方都唔太方便,如果得閒可以去試吓,值得支持。
環境好闊落,坐得好舒服,如果無咗6點後禁堂食氣氛一定更加好😣