家賀屋

Harvest House
2024-07-07 11 浏览
今日天氣好熱,想食啲清爽啲嘅嘢,食日本菜魚生壽司就最啱啦。今日嚟到銅鑼灣新分店食lunch,星期六日下午都有lunch set,選擇好多,價格有平有貴,我哋今日各自叫了一個比較貴啲嘅刺身定食同埋魚生丼定食。每個定食都包括咗麵豉湯,日式茶碗蒸同埋沙律。沙律係胡麻醬沙律,日式清爽味道做一個午餐的開始。跟住我哋就趁熱食茶碗蒸,茶碗蒸熱辣辣,非常嫩滑。入邊材料豐富,有兩隻蜆,蟹柳冬菇等等,唔怪之得個蛋好鮮甜。橫綱刺身定食$285呢個刺身定食有五款刺身,有大拖羅,真鯛魚,油甘魚,大赤蝦,同帆立貝。款款都係貴價刺身,真鯛魚薄切味道鮮甜,大赤蝦真係好大隻,質地綿密鮮味,蝦頭蝦膏甘香啲。最後食大拖羅,油花靚,非常肥美,入口即溶。呢個定食餐可以揀飯或者烏冬,我哋就揀咗烏冬,烏冬粗幼適中,非常煙靭,湯底好清好味。特選海鮮丼定食$368我呢個海鮮丼賣相非常吸睛,好靚,一定要打卡先。10幾款嘅刺身魚生鋪在壽司飯上邊,色彩豐富,即時食慾大增。魚生有三文魚,赤身,左口魚,油甘魚,赤貝海膽,三文魚子,吞拿魚腩蓉,赤蝦,等等,仲有隻磯煮鮑魚。鮑魚煮得很爽腍,好入味。魚生款款都好新鮮。壽司飯已經用赤醋加咗紫菜絲調味,用

每個定食都包括咗麵豉湯,日式茶碗蒸同埋沙律。

沙律係胡麻醬沙律,日式清爽味道做一個午餐的開始。

橫綱刺身定食$285

特選海鮮丼定食$368
我呢個海鮮丼賣相非常吸睛,好靚,一定要打卡先。10幾款嘅刺身魚生鋪在壽司飯上邊,色彩豐富,即時食慾大增。魚生有三文魚,赤身,左口魚,油甘魚,赤貝海膽,三文魚子,吞拿魚腩蓉,赤蝦,等等,仲有隻磯煮鮑魚。鮑魚煮得很爽腍,好入味。魚生款款都好新鮮。壽司飯已經用赤醋加咗紫菜絲調味,用大量海膽,三文魚子加上吞拿魚腩蓉拌勻一齊食,真係好好味,一大享受。

食完煮食之後飲返碗麵豉湯清清口腔,感覺好舒服,午市定食套餐仲可以加配甜品,但係我哋都已經好飽,所以就冇叫,留返下次再嚟再試啦。