2020-05-15 1027 浏览
香港幾乎每個月都有過江龍拉麵店進駐,最新應該都算係中環的「◯de▽」,源自大阪,周奕偉的「周遊關西」都介紹過。唔知點讀?有日文拼音嘅,就係「Maru de Sankaku」。至於有咩吸引?香港由豬骨湯、醬油湯、蜆湯甚至雞湯拉麵店都有喇,鯛魚湯印象中應該未有,而日本都係近兩三年先興起,所以都好有興趣一試。中環店有少少僻,要由蓮香樓向上行一段斜路,店鋪細細的,只有十幾個座位,要有排隊的心理準備。順帶一提,拉麵賣完100碗就會提早收工,所以想食就唔好咁遲去。佢有鯛清湯、鯛白湯同沾麵三款選擇,另加幾款小食,不過當日去拉麵只得一款白湯($138),冇辦法啦一場去到照食。白湯係用鯛魚加幾種貝類煮8個鐘而成,湯底帶少少灰色,然後師傅會再將湯打成泡狀,可能想佢滑身d掛。其實甫入店已經聞到濃烈魚湯味,就好似阿媽煲緊魚湯咁。未食麵先飲一啖,魚味係濃,但一點都唔腥,就好似老火湯咁。店員好親切地提醒,白湯味道比較濃,如果嫌味道太重,可以加入旁邊的柚子蓉中和下,其實淨飲已經好好飲,又唔鹹,但加左柚子又突然多返陣清爽味,味道又提升去另一層次,無論點飲都美味,最起碼我飲晒成碗,都完全唔覺得口渴。再講下配料。最特別係
再講下配料。最特別係有好多魚肉粒,因為炙燒過所以帶香氣,唔腥亦唔鞋,好食。叉燒得一片,都腍嘅,但唔覺有滷過,所以冇咩味。筍有兩片,好有心思做成店名的圓形同三角形,爽口冇渣。洋蔥粒就增加口感同甜味。
黃色麵條粗幼適中,帶微曲,掛湯一流,更喜歡佢唔會煮到好腍,仲有少少硬度同彈性。
可能因為位處中環,所以定價好貴,但係質素高同細節位都做得好好,唔似一般過江龍來到香港就跌晒watt,所以到佢有清湯供應的話,都仍然有興趣試試。