2023-08-09
又同朋友食好西喇。呢晚去左佐敦既鐵板燒店龍亭。位置算係好易搵。喺佐敦地鐵站行大概2-3分鐘就到。我哋各人叫左一個五道菜套餐($588 each), 再加左一支青檸味嘅酒($3xx)。沙律:沙律菜同車厘茄都新鮮,煙三文魚同魚子醬都好鮮味。仲食到少見既龍珠果。鐵板海鮮二品:有扇貝,鱔同鮑魚。扇貝有兩款,一款係牛油燒扇貝,呢款好野味。另一款係香煎扇貝伴魚子醬,欣賞廚師冇用太多嘅調味料,突出返扇貝同埋魚子醬本身獨有嘅鮮味。燒鱔就更加唔使講,鱔好肥美,表面好香脆。仲有個秘製蒜蓉醬鮑魚,生熟程度啱啱好,蒜蓉好惹味,喜歡濃味嘅朋友一定鍾意。伴碟有一個蝶豆花海鹽泡泡,將食物點啲泡泡可以將鮮味提升。鐵板肉類一品:係蒜片燒牛柳粒。好林滑軟熟。炒飯:炒得粒粒分明!隻蝦好大隻!甜品:柚子雪芭。食咗咁多嘢之後熄返個個雪芭,酸酸甜甜可以中和返之前嘅肥膩感。清新曬.
鐵板肉類一品:係蒜片燒牛柳粒。好林滑軟熟。
炒飯:炒得粒粒分明!隻蝦好大隻!