2022-07-25
俾我喺中環搵到一間隱世越南餐廳,雖然話係隱世,但其實距離地鐵站只係行大概10分鐘就到啦,本身自己都鍾意食越南菜,但呢一間嘅菜式比較特別之餘,味道都絕對有驚喜,試過既菜式裏面絕無一樣挑剔,非常值得推介👍🏻👍🏻👍🏻呢間名叫Prime Pho嘅越南餐廳,佢嘅裝修都係簡約風,座位與座位之間都比較闊落,見到每一款菜式同食到既都感覺到用心製作,揀選嘅食材同味道都令我覺得一定要介紹比大家,我哋就試咗幾款菜式同埋兩杯嘢飲🥗Prime牙車快:呢款沙律睇落去就已經知係越南沙律,首先佢裏面有慢煮雞絲,再配埋雜菜等,重點係佢個黑松露蛋黃醬,濃味得嚟又唔會搶咗雞肉味,成個醬簡直令到整個沙律升華晒,不過最重要嘅都係佢嘅慢煮雞絲,超嫩滑,每一絲大細平均,真係唔錯嫁😋😋🍆越式沙嗲醬燒茄子:佢係原條茄子嚟,好有誠意,開邊燒到火喉啱啱好,基本上整個茄子都可以食晒,絕對唔會有濃既茄子肉,除咗有沙嗲醬,芫荽,蔥呢啲配料之外,仲有櫻花蝦同埋黑魚子,咁平凡嘅茄子竟然可以配上貴食材,每一啖都好惹味,醬料嘅配搭好夾,咸度啱啱好😆😆🦐虎蝦米紙卷:越南菜式必嗌之一,除咗虎蝦佢仲有幾種唔同嘅選擇,素嘅又有,傳統嘅炸軟殼蟹都有,裏面嘅配菜有
🦐虎蝦米紙卷:越南菜式必嗌之一,除咗虎蝦佢仲有幾種唔同嘅選擇,素嘅又有,傳統嘅炸軟殼蟹都有,裏面嘅配菜有酸菜,青瓜,米粉等,最特別嘅係佢哋配咗自家花生醬,同出邊嘅真係好唔同,沾上花生醬配搭又OK喎,味道仲唔錯添,真係一個新嘅絕配,佢嘅虎蝦經過油炸,連外殼都變得鬆軟,肉質爽口,連埋殼一齊食都係第一次,但完完全全地將肉融為一體,出面真係食唔到😌😌
🍜Prime Pho Ga雞湯河:湯麵都係必嗌之選,佢呢款河粉裏面有個叫火燒三黃雞肉叉燒,呢款菜見佢個名好特別,原來佢係雞肉嚟,至於點解叫叉燒,原因就係佢嘅切法同製法同叉燒都有啲相似,所以就命為雞肉叉燒,首先佢係連雞皮切到一片片,再去燒製,食落同一般嘅雞真係好唔同,佢嘅肉質鮮嫩,啖啖肉,平時唔食雞皮嘅我結果將佢全部食晒,因為真係一啲都唔油膩,佢嘅雞基本上冇乜肥膏,所以食落絕對唔會有好油嘅感覺,呢款雞湯河真係極力推介,佢嘅配菜都有好多,例如雞絲,雞胸,糖心蛋,紅洋蔥同芽菜等,另外仲配左自家製油條,雞絲同雞胸比起沙律嘅肉質上都差唔多,都係咁嫩,而佢嘅油條沾落啲湯度又幾好味,食唔出有肥膩嘅感覺,裏面都夠軟熟🤤🤤另外跟湯麵配咗個香茅雞粒,都係外脆來源㗎😆😆
🍹至於飲品方面我哋就揀咗兩款比較特別嘅越南飲品,包括係🍹越式Mojito,同埋☕️蜂蜜牛奶越南咖啡,首先佢嘅🍹Mojito 同出面嘅做法相似,不過佢加咗越南啤酒,紫蘇葉,同蜜糖,佢絕對冇蓋過啤酒本身嘅味道,甜甜酸酸咁好開胃,另外因為加咗紫蘇葉嘅關係,飲落更加Fresh,好解渴,仲有佢真係超大杯,絕對抵飲😂😂,另外越南咖啡☕️都係好出名,佢哋用咗最傳統嘅越南滴漏式,將咖啡調製出嚟,之後將咖啡倒落有椰奶嘅蜂蜜牛奶裏面,就變成左一杯味道濃郁嘅咖啡,我覺得呢一個組合幾新鮮,味道絕對唔輸蝕,佢嘅越南咖啡好濃郁,再加咗喺蜂蜜鮮奶裏面,中和咗苦澀嘅味道,唔使再加任何既糖粒已經達到理想嘅甜度,絕對天然無添加😍😍