2018-12-01 104 浏览
一直想揾间高质的日本餐厅食晚饭,听过鉄人旨花的铁板烧好高质,可以近距离睇睇铁板烧师傅的手艺,一于叫老公book 黎试试。餐厅内的装璜几高级,特别钟意佢地铁板烧的半圆型枱,具设计感又可以欣赏师傅的手艺。menu 有多款铁板烧套餐,经理同店员好细心会向你介绍,而佢地的食材系日本新鲜运黎。我地拣左伊势海老铁板烧,首先会有个salad, 食落好开胃,酱汁酸酸地带甜,作为前菜十分正!👍🏻海胆汁煮龙虾师傅好细心咁将龙虾肉切开,向我地介绍此菜食的特别之处。原来佢地的海胆汁系由海胆加龙虾膏制成,师傅将酱汁慢慢落系龙虾上,再把剩下的放落碟边。上碟时还加放了朵花作衬托。每上一道菜,店员都会向客人逐一讲解菜式,更加了解到佢地的认真同细心。龙虾肉肉质弹牙有鲜味,配上浓郁的海胆汁,味道极佳!👍🏻汁煮白鳕鱼师傅制作依味菜时就如创作一件艺术品👍🏻👍🏻👍🏻佢几鱼皮同鱼肉慢慢切开,成块鱼皮厚薄一致,鱼肉同鱼皮分开烹调,鱼皮煎成金黄焦脆,鱼肉就加入洋葱汁同柠檬,再配上几朵食用花上碟。鱼皮香脆而不腻,鳕鱼味道鲜甜,肉质嫩滑!特别菜品餐厅会以季节时令准备特别的菜式俾客人。而依加系芦笋当造季节,师傅为我地烹调奶油芦笋。用左法国

海胆汁煮龙虾

汁煮白鳕鱼
鱼皮香脆而不腻,鳕鱼味道鲜甜,肉质嫩滑!

特别菜品
餐厅会以季节时令准备特别的菜式俾客人。而依加系芦笋当造季节,师傅为我地烹调奶油芦笋。用左法国奶油煮芦笋,食落去奶油香甜配上芦笋的爽口,仲去除左头先海洋的浓郁鲜味,可以清清喉咙,值得推荐!

熊本县a5和牛
点了5成熟的和牛,有多种食法!可先试原味唔点酱汁,和牛油香味浓郁,入口软腍松化,真系超好味!再配一口加入岩盐更突出和牛的鲜味,而配上酸汁或wasabi 可以减腻😍👍🏻配上蒜片爽脆味道又不同,正!

和牛炒饭
将和牛加上日本味、葱、萝卜碎炒成的炒饭,香味浓,饭粒粒粒分明而干身,好香好好食!

清酒鸡汤
师傅话平时大家饮开都系蚬汤,冇咩特别咁。所以佢地就特意研究可以如何配搭,能带到新的味道给食客。清酒鸡汤就系咁而成。鸡汤味清,配上带子,好啱食完铁板烧清清油腻感。

红豆雪糕
食完仲有个冰冻的雪糕,正

餐厅好著重食客的气氛同感觉,佢地希望当客人品尝佢地料理时,可以有种家的味道。我觉得一间质素高的餐厅,除左食材环保吸引外,大厨的用心同同食客的互动都好重要。好欣赏佢地好钟意同食客互动,会将佢地的沟思分享给大家,更重要系睇到佢地制作的认真同用心👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

• 熊本县产A5和王牛
  • 海胆汁煮龙虾