2021-03-10 5630 浏览
对铁人旨花印象最深刻的,莫过於它的老板在访问中说过,你来这里消费,你给这个价钱,你一定食到值这个价钱的食物。在好友生日的这天,来到铁人晚餐。她和我也是日本菜爱好者,来到当然要试这里的厨师发办。选了$2080的旨花,豪一豪佢。先来的是肥美如脂玉的白子,满满的一大杯,那是当造的季节。洒上少许青葱,把一串肥美溶化到口腔!接着的秋刀刺身砌成叶子状,沾少许牙葱柚子醋更见肥美带鱼香!师傅说这是尾水了,我们仍食到是幸运,因为不返货了。醋渍海参配鲑鱼子,好香柚子味!鲑鱼子卜卜脆,海参鲜活弹牙。拖罗夹纸菜肥美又有鱼香。肌烧白腊肌其实就是鰤鱼,配上师傅自腌的番茄仔、放上紫苏花再洒上七色芝麻,卖相精致又好味!巨型的烧带子真系一只都都拎唔晒,肥大肉厚又鲜甜,用紫菜包着肥美!第一次食令和怪物,SIZE真系好巨型,之所以叫令和怪物是因为这只岩手县的石蚝真的很巨型,食落清甜爽口!眼望到都好开心,肥大鲜甜JUICY爽口,有浓浓的海水味!!!龙虾刺身啫喱好有创意,晶莹的龙虾肉配上酸酸甜甜的啫喱好开胃,可以缓和先前的油腻感。接着是拖罗夹纸菜,肥美和香脆相间。再接着又来拖罗刺刺,用了拖罗的鲛位,配上鱼子酱代替醋,鲜味十足,

龙虾刺身啫喱好有创意,晶莹的龙虾肉配上酸酸甜甜的啫喱好开胃,可以缓和先前的油腻感。接着是拖罗夹纸菜,肥美和香脆相间。再接着又来拖罗刺刺,用了拖罗的鲛位,配上鱼子酱代替醋,鲜味十足,加上金箔,造型精美。有刺身怎可以无酒助兴?点了梅酒尽兴一下。

北海道雪场蟹配南瓜汁造型完全似食紧西餐,满口牛油蒜头洋葱香,微微的紫苏香,粟米片脆脆,配搭起黎新鲜感十足。

熊本和牛寿喜烧又系惊喜之作,和牛肥美但火喉控制得好,所以食入口脂肪半溶但仍有肉和,滑嘟嘟似食啫喱咁,完全想像唔到食牛肉可以有这样的口感。

未到寿司环节其实我们已见饱,活北寄贝、九绘鱼、北海道赤牡丹虾等,款款都新鲜肥美,牡丹虾上面仲加上了虾膏虾子白松露,食得矜贵。甜品环节前的最後一撃是重量级海胆寿司,我们话俾师傅听我地好饱,但佢话就算饱都要食埋个海胆,咁先完满,最多佢尽量将饭整细啲,海胆多啲XD

Omakase不是没有食过,但这麽尽兴的非铁人莫属,虽然价钱看似稍贵,但食到的食材绝对值回票价。而且当晚虽然得一位师傅招呼4位食客,但佢都不时同食客交流,所以全程食得愉快又开心,增进了不少食材知识,今餐饭真系2020年食得最满足的一餐饭,寿星都食得好满意。

2020-12-03
2021-01-16 13038 浏览
-鉄人旨花🍽-铜锣湾人气铁板烧🔥另外佢都有另一边系做Omakase想去食就记得要book位因为铁板烧一枱Serve得6位客人😉-龙虾铁板烧🦞二人前 $23801️⃣前菜 蛋黄大虾 黑芝麻酱配豆腐虾肉好弹牙系虎虾黎而且蛋黄酱好入味😋最surprise系下面个黑芝麻酱配豆腐望落觉得好怪但食落好正好match豆腐劲滑😍2️⃣沙律沙律特别在用左Wasabi捞埋个醋几特别有淡淡Wasabi味攻上鼻🤣3️⃣汁煎白鳕鱼睇住师傅煮个洋葱汁同条鱼真系大开眼戒😍师傅将个鱼皮切出黎煎到劲香脆😋白鳕鱼系滑到入口即溶配埋个洋葱好正😍汁都舔埋🤣🤣4️⃣龙虾配海胆汁主角来了🦞!师傅将龙虾一开二再拆壳起肉😍一边煎个阵味系咁攻击我个鼻🤣除左龙虾佢个海胆汁都要讲讲呢个汁必点佢系唔会抽在龙虾个味而又保持到个海胆鲜甜唔够喉呀!😍5️⃣季节料理 莲藕西兰花忌廉原本以为下面个d系薯蓉原来系西兰花忌廉第一次食好特别不过有少少腻🤣6️⃣熊本A5和王牛又黎到入口即溶既和牛不是小编就唔太钟意个个莓汁😂好似唔太夹就咁食正d😂7️⃣炒饭食到炒饭其实已经有d饱🤣但和牛炒饭点都要食哂佢!8️⃣鸡汤呢个汤世界级正😋劲浓鸡味好好饮😍睇佢用个锡纸兜整成日觉得会倒泻😂9️⃣甜品拣左哈蜜瓜
鉄人旨花🍽

4️⃣龙虾配海胆汁

5️⃣季节料理 莲藕西兰花忌廉

6️⃣熊本A5和王牛

7️⃣炒饭
食到炒饭其实已经有d饱🤣但和牛炒饭点都要食哂佢!

8️⃣鸡汤

• 海胆汁煮龙虾
  • 清酒鸡汤
  • 熊本县产A5和王牛
2021-06-05 0 浏览
呢间餐厅主打Omakase同铁板烧,所有食材由日本严选再直送到港,确保处於最新鲜状态🇯🇵今日就试下💲2️⃣3️⃣8️⃣0️⃣嘅南非鲍鱼铁板烧(二人前)💗前菜豆腐嫩滑重豆香,淋上香浓嘅黑芝麻酱。面头嘅鲜虾爽口弹牙,以青柠柑橘渍吊起鲜味🦐💗沙律由沙律菜、车厘茄、樱桃萝卜、青瓜同藜麦制成,以芥末醋汁调味,入口酸甜微辛,清新开胃🥗💗汁煮白鳕鱼鳕鱼煎至两面金黄,肉质雪白厚身且片片分明,食落细嫩结实,鱼鲜十足,鱼皮另外煎至香酥脆口🐟垫底嘅洋葱吸收哂香甜嘅味醂酱油汁同清酒香🧅💗南非活鲍鱼鲜甜嘅鲍鱼加入牛油、日本酱油同清酒爆炒,口感爽脆鲜嫩,弹牙有嚼劲🐚配以幼滑嘅青海苔忌廉汁,奶香中带点和风口味🧈💗法国鹅肝(+$258/ 2件)鹅肝煎至外脆内软,口感丰盈饱满,油香四溢,味浓甘香,入口即化🦆配以烤脆嘅法包同自家制意大利黑醋平衡番油腻感🥖💗季节料理香煎莲藕配椰菜花蓉:莲藕简单以海盐同黑椒煎香,口感爽脆拉出藕丝,配有绵密软滑嘅椰菜花蓉,味道朴素清淡🥦💗熊本县产A5和王牛和王牛嘅油脂分布达最高级12++,外表煎至焦香,内里肉质粉嫩。食落柔软松化,油脂丰盈,肉汁丰富🥩涂抹Wasabi 或柚子酸汁突显肉香。配菜方面,香甜嘅日本蕃
💗前菜
黑芝麻酱豆腐配虾仁

💗沙律
芥末醋汁沙律

💗汁煮白鳕鱼
汁煮白鳕鱼

💗南非活鲍鱼
南非活鲍鱼

💗法国鹅肝(+$258/ 2件)
法国鹅肝

💗季节料理
香煎莲藕配椰菜花蓉

💗熊本县产A5和王牛
和王牛嘅油脂分布达最高级12++,外表煎至焦香,内里肉质粉嫩。食落柔软松化,油脂丰盈,肉汁丰富🥩涂抹Wasabi 或柚子酸汁突显肉香。配菜方面,香甜嘅日本蕃薯蘸点玫瑰岩盐 🍠;炒羽衣甘蓝则配以樱桃红酒汁🥬;最後以香脆惹味嘅独子蒜片作结🧄
熊本县产A5和王牛

💗炒饭(日本产米)
炒饭乾爽唔油腻,粒粒分明。配料加咗乾贝丝﹑ 洋葱粒🧅、葱花、红萝卜粒🥕同鸡蛋🥚,整体焦香惹味🍳额外附上酸甜嘅千本渍
炒饭(日本产米)

💗鸡汤
鸡品味道清甜暖胃,带些微酒香,配以爽口嘅杏鲍菇片🍄
鸡汤

💗甜品
静冈蜜瓜系季节限定,果肉青绿熟透,糖度特别高,食落香甜多汁🍈
静冈蜜瓜
2021-05-27
黑芝麻酱豆腐配虾仁
汁煮白鳕鱼
南非活鲍鱼
法国鹅肝
香煎莲藕配椰菜花蓉
熊本县产A5和王牛
炒饭(日本产米)
静冈蜜瓜
2021-05-12 314 浏览
抵赞lunch omakase,师傅超正!虽然食物都系由师傅发板,但一D都唔失望,仲要物超所值!最好食就系龙虾刺身、吞拿鱼及海胆,龙虾刺身爽脆清甜、吞拿鱼入口即溶海(原来师傅选左无根位置俾我哋食、胆鲜甜美味,正!
特别加场:🔪吞拿鱼
  • 龙虾刺身
  • 拖罗寿司
  • 海胆寿司
2021-04-28 277 浏览
这家是拥夺超高好评的餐厅,所以一直都想试试,结果终於吃到了!◽️龙虾铁板烧 二人前 $2380食材超级新鲜!像是白鳕鱼的鱼肉非常嫩滑,而鱼片煎的超级脆🤩这家的话我超欣赏精致的摆盘和特别的酱汁:龙虾肉是配上海胆汁;A5和牛则是配上樱桃红酒汁,真的能够突出食材的鲜甜!! 最令人惊艳的是他们的配菜和汤都超级好吃~ 那个看起来普通的椰菜花蓉配上莲藕,调味拿捏得很好,真的好想再来一碟🤣炒饭方面相对较逊色,饭湿湿地还没炒到乾身,味道也不太浓郁🤔甜品真的有够难吃笑死🤣🤣 但其他食物抵销这道了啦!整体而言还算不错❣️

◽️龙虾铁板烧 二人前 $2380

食材超级新鲜!像是白鳕鱼的鱼肉非常嫩滑,而鱼片煎的超级脆🤩

2021-04-19 223 浏览
每年生日老公都会带我去食好野😂今年佢拣咗呢间餐厅,总括嚟讲嘢食好食,服务一流。今年生日好特别,因为我有左bb,所以我不能食刺身,所有关於生嘅嘢。入门口所有Staff,见我大肚已经叫我坐,做安排咗一个角落头位俾我哋,为免啲人行嚟行去而撞到我。我又唔可以食生嘢,我老公对任何甲壳类嘅食物都会产生敏感,例如龙虾🦞或虾蟹。其实我哋都系一对好麻烦嘅夫妇😂所以我哋嗌左个冇虾蟹嘅鱼餐。个鱼非常好食,鱼皮是脆嘅,最後有个和牛,又不能食太生,师傅都非常周到,帮我烧熟。推介指数10粒星👍🏻👍🏻👍🏻
每年生日老公都会带我去食好野😂

今年佢拣咗呢间餐厅,总括嚟讲嘢食好食,服务一流。

推介指数10粒星👍🏻👍🏻👍🏻
2021-04-15 315 浏览
友人有好事宣布所以请食饭🤩当然要食好d啦!今次黎到想试好耐既鉄人旨花食铁板烧一入到去就见到餐厅其实分左两边一边做omakase 另一边就做铁板烧 我去果日就有三位铁板烧师傅serve紧三枱客我果枱就仲有对情侣一坐低侍应就俾个篮你放袋👍🏻服务好好 同友人最後拣左二人龙虾套餐🦞拣好就开始等睇师傅表演😍- -1️⃣前菜:沙律+黑芝麻酱青柠虾豆腐平时食得多系白芝麻酱 今次呢个系黑芝麻酱好特别 黑芝麻好香👍🏻只虾亦带有青柠香味 前菜都做得咁好令我更加期待之後既菜式!- -2️⃣汁煮白鳕鱼上菜果下真系觉得靓到dom一声😍见住师傅摆盘 加食用花🌸真系好有心机白鳕鱼个鱼皮煎到好香脆 食落真系卜卜声 食完口腔仲有阵微焦香 令人回味无穷 鱼亦煎得香嫩🐟加埋底下既甜洋葱🧅一齐食真系无得弹!- -3️⃣龙虾配海胆汁戏肉黎喇😋😋系新鲜生猛既龙虾🦞呀点知佢新鲜?师傅放上铁板时d龙虾脚仲识郁架😎龙虾超弹牙 加埋海胆汁 鲜甜到唔想再讲野 默默地吃就好😆- -4️⃣莲藕配忌廉薯蓉点解连个薯蓉都咁好食!食铁板烧其中一样好处就系可以同师傅交流 问师傅点整 师傅亦都好乐意教你 你想知点整出咁好食既薯蓉可以黎问下师傅😂- -5️⃣熊本县产A5和王
友人有好事宣布所以请食饭🤩当然要食好d啦!
今次黎到想试好耐既鉄人旨花食铁板烧
一坐低侍应就俾个篮你放袋👍🏻服务好好

同友人最後拣左二人龙虾套餐🦞
拣好就开始等睇师傅表演😍
1️⃣前菜:沙律+黑芝麻酱青柠虾豆腐

只虾亦带有青柠香味 前菜都做得咁好令我更加期待之後既菜式!
2️⃣汁煮白鳕鱼
上菜果下真系觉得靓到dom一声😍
见住师傅摆盘 加食用花🌸真系好有心机

鱼亦煎得香嫩🐟加埋底下既甜洋葱🧅一齐食真系无得弹!
3️⃣龙虾配海胆汁
戏肉黎喇😋😋
系新鲜生猛既龙虾🦞呀
点知佢新鲜?师傅放上铁板时d龙虾脚仲识郁架😎

龙虾超弹牙 加埋海胆汁 鲜甜到唔想再讲野 默默地吃就好😆
4️⃣莲藕配忌廉薯蓉
点解连个薯蓉都咁好食!

5️⃣熊本县产A5和王牛

另一个重头戏系A5和牛!
入口即融 牛既油脂入到口散发出既脂香真系唔惹少🐂
师傅加埋羽衣甘蓝 蕃薯同炸蒜片做配菜 所有野都好夹好好食呀😆
6️⃣炒饭
食到呢到已经饱饱地 但个炒饭香到令人忍唔住扒多两啖 加埋配菜既梅菜同日本萝卜 咸香甜 正呀!
7️⃣鸡汤
最黎呢个汤都好出色😋
先加酒烧一烧 再加鸡汤同菇 饮落口好顺好正 有别於一般既鸡汤
8️⃣甜品
最後甜品就系雪糕 为呢餐画上完满既句号
总括黎讲 呢餐真系食得好满意
野食好食不在话下 师傅亦都同你好好倾 由食材同煮食用具都同你倾得好开心 令餐饭生色不少👍🏻
价钱:$2380+10%
系完全对得住个价钱既一餐饭😉
2021-04-05 431 浏览
三个月没食日本菜,复活节假期去试试呢间omakase午餐 ! 水准不错!一个寿司师父照顾2至3枱客,太细心和专业!寿司旧饭比较普通&淡身不是酱油饭或醋饭!七百几蚊价钱食到都非常合理!份量对我来说都很饱!最出色是拖罗&红酒煮过既鮟康鱼肝夹威化饼
omakase
2021-04-01 340 浏览
见依间成千好评就试下,晚市叫了龙虾二人前,配龙虾嘅海胆汁又苦又腥个味好怪我在其他地方食过依个海胆汁完全两件事,完全吴好食宁愿净系食龙虾吴要汁,个和牛本身个肉质都叫还可以但个师父控制个火路控制得吴好面头吴够香令到五成熟嘅效果做吴到面香内嫩,炒饭都系同一个问题吴够香无味嘅,讲真食物ok叫还可以无惊喜唔紧要但唔好买呢个价钱,$2380加10%二位,每位一千多完全吴值,无景,无招呼,无质素,无味道,又系赞好就多实力有几多试过就知,本人就完全吴会有下次再黎嘅冲动👎
2021-03-31 289 浏览
我嘅生日饭,老公就book咗呢间餐厅食午餐,大概二千几食二人餐!佢嘅款式其实都好多,有龙虾餐,鲍鱼餐!咁我哋就叫咗鲍鱼餐,因为呢一排我老公自己成日都买澳洲龙虾返嚟整,暂时唔想再食龙虾住!其实呢度有午餐Menu,有另外一啲平啲嘅选择,不过由於生日关系梗系食好啲啦!下次可以试吓午餐,真系几抵食!除咗有铁板烧外,呢度都有厨师发板既寿司可以食,分左铁板烧区同埋分左寿司区!我地提早少少到左,等开门,所以当时系无人!☘️前菜新鲜既蔬菜沙拉,好醒神☘️黑芝麻酱豆腐配虾仁虾肉好弹牙,豆腐豆味香浓而且滑!虽然外观唔吸引,不过都几夹,好好味😋☘️鸭肝多士煎得好香,感觉不太油腻,多士都很脆♥️♥️♥️我块和牛♥️♥️♥️☘️南非鲍鱼每人有2只劲大只既南非鲍鱼食,劲多!煎得很香,很弹牙,而且仲要食落都仲嫩滑!海苔酱好好味😋食完都饱左8成☘️季节料理:椰菜花蓉配莲藕莲藕香脆爽口,椰菜花忌廉蓉清淡,口感颇为特别!两者一起很夹,亦很美味!不过,食量少既女士黎到呢度就已经九成饱!🔸🔸🔸上和牛之前仲有开心果食🔸🔸🔸🔸🔸🔸睇住厨师系面前处理食材、摆碟、到上菜,整个过程都系一种享受🔸🔸🔸☘️煎和牛◻️配岩盐、蒜片、芥末、酸汁和牛表面煎得很香口,入口

☘️前菜
新鲜既蔬菜沙拉,好醒神

☘️黑芝麻酱豆腐配虾仁

☘️鸭肝多士
煎得好香,感觉不太油腻,多士都很脆

♥️♥️♥️我块和牛♥️♥️♥️

☘️南非鲍鱼

☘️季节料理:椰菜花蓉配莲藕

🔸🔸🔸上和牛之前仲有开心果食🔸🔸🔸

☘️煎和牛
◻️配岩盐、蒜片、芥末、酸汁
和牛表面煎得很香口,入口即溶,加上各式选择配搭,食法唔同!
个人都系最锺意配芥末加蒜片,可以解油腻感
食到呢度已经好饱

☘️炒饭
超级饱,我见隔离台系打包回家,我哋就食埋去,但夜晚就食唔落晚餐了

☘️清酒鸡汤
好好饮,唯一不满既系,我未饮完,系睇玩紧电话,个侍应问都唔问就收走咗😡😡😡

☘️雪糕

庆祝纪念
  • 清酒鸡汤
  • A5和牛
2021-01-27 725 浏览
适逢男朋友生日,梗系要食返餐好既,今次去左鉄人旨花到食期待已久既omakase今次一早book定个靓位,要求坐系厨师面前野食就有成十几款,不过今次挂住食,净系影左几张相,就讲下我觉得最好味果几样啦!第一样就梗系龙虾刺身,睇住师傅系鱼缸拎出尼,超过新鲜呀,食落味道鲜甜,点少少柠檬汁都好好味啦!另外,仲有只手掌咁大既生蚝,要分几啖先食得哂,一个字形容,正!当然唔少得海胆啦,师傅一d都唔啬色,放好多落去,味道当然唔会令人失望其他好味既野不能尽录,大家快d去试下!

今次一早book定个靓位,要求坐系厨师面前

其他好味既野不能尽录,大家快d去试下!
2021-01-17 811 浏览
v好耐之前已经听过鉄人旨花呢间铁板烧,lunch set比晚市平一大半,包埋沙律、茶碗蒸、炒饭、味噌汤同甜品,选择都几多添.贵啲个set有南菲鲍鱼、带子、A5和牛薄烧同埋虎虾,不过食完隔咗几日先醒起原来当日师傅比漏左虎虾😂 带子同鲍鱼不过不失啦,和牛肉薄烧卷住好多葱粒,食落即刻感受到油脂同肉汁系口腔度爆发,而且葱粒爽脆,加埋食几香口;平啲个set就得法国鹅肝多士同蒜片煎牛扒,合格之上但未到有惊喜,高菜炒饭望落普普通通,但炒得粒粒分明,简单得黎都几好食既.期望过高搞到有少少失望(仲要少左只虎虾🥺),或者晚市既omakase会好啲啦~
ume
Himawari
今次系我第一次食厨师发办,超满意好满足‼️食物质素固然重要,但亦唔可以忽略食物嘅配搭同次序,应欣赏厨师精心嘅铺排💁🏽‍♀️ 个人觉得用餐体验亦取决於客人同厨师嘅chemistry,厨师都系香港人就更加容易沟通啦✌🏽Omakase有两个价位,分别系$1480同$2080🍣 我地试咗贵啲嘅,有六个主题包括:和牛、鳕场蟹、拖罗、海胆、鲍鱼、龙虾,好丰富呀✨ 以下介绍嘅只系大部分😛🌸旨花 $2080▫️白子冬天食嘅omakase会浓味啲,所以第一道菜就系比较「重口味」嘅鳕鱼白子,配以萝卜汁同烧汁,口感好似豆腐,滑捋捋且creamy,鲜味十足,好食仲好补添架🤣▪️令和怪物生蚝(岩手县)怪物在於佢手掌咁大🤩 大只饱满,爽身鲜甜,唔似平时食嘅creamy顺滑,另一番风味▫️秋刀鱼食嘅时系11月尾,抓紧到食秋刀鱼嘅最佳时机🥰 刺身充满油香而且好鲜甜,肉质细腻仲有弹性▪️烧带子外面乾爽,入面嘅水份冇流失,烧嘅过程带出咗鲜甜味,用紫菜包住食好爽🤪▫️鰤鱼鰤鱼层皮经过炙烧,油脂渗出,鱼肉更显细嫩鲜甜😚 最後食粒去皮车尼茄refresh下,劲清甜🍅▪️九州海参配三文鱼子三文鱼子饱满极鲜甜,而海参爽口弹牙似八爪鱼😆 与醋渍海草

🌸旨花 $2080
▫️白子

▪️令和怪物生蚝(岩手县)

▫️秋刀鱼

▪️烧带子

▫️鰤鱼

▪️九州海参配三文鱼子
三文鱼子饱满极鲜甜,而海参爽口弹牙似八爪鱼😆 与醋渍海草、柚子皮捞埋食能够中和鱼子嘅浓味

Omakase通常都系由淡至浓咁食,但系今次师傅安排浓淡相间,咁先食得轻松唔heavy❗️🤤

▫️伊势海老龙虾刺身
龙虾刺身味道偏淡,爽甜弹牙,配时令生果、海草、土佐醋啫喱,好清新,准备食下一道主题😍

▪️ 拖罗
中拖大拖都好正🤩 紫苏叶夹住中拖罗够鲜甜,略嫌山葵太呛啦,盖过鱼嘅鲜味🙈
大拖罗超肥美‼️使用鱼鲛部位,油脂满溢好和味,再以法国鱼子酱代替酱油,更鲜甜😋

▫️熊本和牛sukiyaki
采用连续5年攞奖嘅熊本和牛,以寿喜烧 嘅方式烹调🥰 牛味浓油脂丰富得黎又唔会成口油啱啱好

当中亦有寿司同手卷,选用时令食材😉 当晚有活北寄贝、日本石班、海胆等,相当新鲜👍🏽 饭後甜品亦有日本蜜瓜同自家制嘅柚子雪葩🍧

成个用餐体验好适合同挚爱庆祝,够晒难忘呀❤️ 价格较高,但食物质素对得起价钱,仲有唔好睇佢啲菜式细细碟咁呀,最後食到好饱好饱极满足架!🥰
  • 熊本县产A5和王牛
  • 海胆寿司