1043
19
14
等级4
211
0
2020-06-30 11722 浏览
朋友圈里都是蟹Post所以 今天 在下决定吃全蟹宴来满足一下自己的慾望哇哈哈 我也有蟹吃 🦀然後就可以自我感觉良好地荣耀一下 🤣先点支洒啊啊 没见过这支耶就他吧果香味很重 幸好不甜不然就不知道该怎麽办了720话虽细支但当遇上不合口味时或许也应该有点难度然後师傅很识做地送了一客鳕鱼乾给我们送洒香香脆脆的好让我们多喝几杯在被烧之前为他们拍一张遗照亲爱的帝王蟹你很快会跟在下溶为一体了 😋开胃沙律就先别说吃大大块蟹肉看见就已觉得兴奋感观大加分然後来一颗烧帆立贝厚厚大大粒还有口中爆汁的三文鱼籽仔仔然後就是我们要求师傅烧的几片蒜片那麽大片不吃怎对得起自己再来把蟹蟹的脚一只一只吃掉 😆铁板完"四肢“就吃烧身体香味不一样的耶开心一蟹多食 😍也没想到只吃蟹肉也是满饱的。。坐了一下 中场休息然後就是在下最期待的炒饭好饱。。。。😅🤣🤣最後必须要一碗热辣辣的汤才能舒服又是蟹。。。看到这个月都不想吃蟹了 😂满足满足带着大大的肚子离去。。。
更多
朋友圈里都是蟹Post
所以 今天
在下决定吃全蟹宴来满足一下自己的慾望
哇哈哈 我也有蟹吃 🦀
然後就可以自我感觉良好地荣耀一下 🤣

160 浏览
0 赞好
0 留言


先点支洒
啊啊 没见过这支耶
就他吧
果香味很重 幸好不甜
不然就不知道该怎麽办了
720话虽细支
但当遇上不合口味时或许也应该有点难度

131 浏览
0 赞好
0 留言


然後师傅很识做地送了一客鳕鱼乾给我们送洒
香香脆脆的
好让我们多喝几杯

148 浏览
1 赞好
0 留言


在被烧之前为他们拍一张遗照
亲爱的帝王蟹
你很快会跟在下溶为一体了 😋

114 浏览
0 赞好
0 留言


开胃沙律
就先别说吃
大大块蟹肉看见就已觉得兴奋
感观大加分

76 浏览
0 赞好
0 留言


然後来一颗烧帆立贝
厚厚大大粒
还有口中爆汁的三文鱼籽仔仔

74 浏览
0 赞好
0 留言


然後就是我们要求师傅烧的几片蒜片
那麽大片不吃怎对得起自己

65 浏览
2 赞好
0 留言


再来
把蟹蟹的脚一只一只吃掉 😆

39 浏览
0 赞好
0 留言


铁板完"四肢“就吃烧身体
香味不一样的耶
开心
一蟹多食 😍
也没想到只吃蟹肉也是满饱的。。

37 浏览
0 赞好
0 留言


坐了一下 中场休息
然後就是在下最期待的炒饭
好饱。。。。😅🤣🤣

30 浏览
0 赞好
0 留言


最後必须要一碗热辣辣的汤才能舒服
又是蟹。。。
看到这个月都不想吃蟹了 😂

26 浏览
0 赞好
0 留言


满足满足
带着大大的肚子离去。。。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-06-28
用餐途径
堂食
人均消费
$1500 (晚餐)
等级3
72
0
4天前 0 浏览
心血来潮想食铁板烧,朋友就推荐呢间餐厅😎所以来试一试午市套餐,食物质素相当不错,服务也很细心😍👉 葵♠️◾️北海道贝柱鲜味弹牙,而且都算大粒,份量足😁◾️鲍鱼鲍鱼新鲜,弹牙爽口,味道鲜甜😋◾️A5熊本和牛薄烧师博炒香葱粒然後再将和牛🐂薄片先轻轻烧一烧🔥卷起再轻轻放到客人的碟上😍 第一口油香十足,和牛入口即融🤭 第二口开始葱粒就刚刚平衡返满口的油腻感,不得不赞下师傅的心思💁🏻‍♀️👉 梅 ♣️◾️鹅肝鹅肝好香好滑,又外脆内软咁,口感好好,无油腻感👍🏻是我当天最满意的菜式😋 ◾️米国产厚烧牛肉厚烧牛肉肉质虽不及刚才的和牛,但系胜在厚切更加口感同肉汁🙆🏻‍♀️两个套餐都会附送沙律、汤、炒饭和甜品,是足够一般人食得饱嘅😂
更多
心血来潮想食铁板烧,朋友就推荐呢间餐厅😎所以来试一试午市套餐,食物质素相当不错,服务也很细心😍

👉 葵♠️
0 浏览
0 赞好
0 留言

0 浏览
0 赞好
0 留言

◾️北海道贝柱
鲜味弹牙,而且都算大粒,份量足😁

◾️鲍鱼
鲍鱼新鲜,弹牙爽口,味道鲜甜😋

◾️A5熊本和牛薄烧
师博炒香葱粒然後再将和牛🐂薄片先轻轻烧一烧🔥卷起再轻轻放到客人的碟上😍 第一口油香十足,和牛入口即融🤭 第二口开始葱粒就刚刚平衡返满口的油腻感,不得不赞下师傅的心思💁🏻‍♀️

👉 梅 ♣️
0 浏览
0 赞好
0 留言

◾️鹅肝
鹅肝好香好滑,又外脆内软咁,口感好好,无油腻感👍🏻是我当天最满意的菜式😋

◾️米国产厚烧牛肉
厚烧牛肉肉质虽不及刚才的和牛,但系胜在厚切更加口感同肉汁🙆🏻‍♀️
0 浏览
0 赞好
0 留言

0 浏览
0 赞好
0 留言

0 浏览
0 赞好
0 留言

0 浏览
0 赞好
0 留言


两个套餐都会附送沙律、汤、炒饭和甜品,是足够一般人食得饱嘅😂
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • 红酒煎鹅肝
等级1
2
0
6天前 0 浏览
今日 我哋Dinner去咗食铁板烧我哋拣咗鲍鱼Set店员告知「今日有两只大虾🍤送比我哋,因今日供应的鲍鱼比较细」 (平时鲍鱼Set喺唔包大虾)🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽沙律:非常开胃鹅肝:超有惊喜,超好味,我觉得食了鹅肝就已经食回票价的感觉大虾:超大只,弹牙爽口鲍鱼: 鲍鱼比我们预期的大,软硬刚刚好,好味A5日本产和牛:入口即熔.我自己食得比较慢,冻咗就无咁好味,要尽快食喔清酒帆立贝汤:非常清甜炒饭:正甜品:芒果蛋糕🥭🍰 好味梅酒🥃:好饮🌟CP值(90%)
更多
今日 我哋Dinner去咗食铁板烧
我哋拣咗鲍鱼Set
店员告知「今日有两只大虾🍤送比我哋,因今日供应的鲍鱼比较细」
(平时鲍鱼Set喺唔包大虾)

🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽
沙律:非常开胃

鹅肝:超有惊喜,超好味,我觉得食了鹅肝就已经食回票价的感觉


大虾:超大只,弹牙爽口


鲍鱼: 鲍鱼比我们预期的大,软硬刚刚好,好味


A5日本产和牛:入口即熔.我自己食得比较慢,冻咗就无咁好味,要尽快食喔


清酒帆立贝汤:非常清甜

炒饭:正


甜品:芒果蛋糕🥭🍰 好味

梅酒🥃:好饮



🌟CP值(90%)

0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-10-21
用餐途径
堂食
人均消费
$1750 (晚餐)
推介美食
  • 红酒煎鹅肝
  • A5和牛
等级2
7
0
2020-10-17 0 浏览
食物品质不错,厨师亦愿意为你详尽介绍,食乜嘢,有咩酱汁,都可以面对面对一齐研究前菜摆盘不错,食物主要以清新感觉为主。很开胃。配合酒水,确实不错。主菜选择了鲍鱼,看到一只活的鲍鱼,在你面前成佳肴。 食感:质地软滑,咬落柔软带点爽脆,鲜味是有的,而且酱汁特别,应该是经过一番条配,我觉得可以一试除了套餐,亦有散叫点了刺身拼盘。食感:刀法还可,比平时的细件,啱啱好系一啖嘅份量。老实说,鲜味不明显,但系如果你为咗食下刺身过吓瘾,都叫做一种选择。
更多
食物品质不错,厨师亦愿意为你详尽介绍,食乜嘢,有咩酱汁,都可以面对面对一齐研究

前菜摆盘不错,食物主要以清新感觉为主。很开胃。配合酒水,确实不错。

主菜选择了鲍鱼,看到一只活的鲍鱼,在你面前成佳肴。
食感:质地软滑,咬落柔软带点爽脆,鲜味是有的,而且酱汁特别,应该是经过一番条配,我觉得可以一试


除了套餐,亦有散叫
点了刺身拼盘。食感:刀法还可,比平时的细件,啱啱好系一啖嘅份量。老实说,鲜味不明显,但系如果你为咗食下刺身过吓瘾,都叫做一种选择。
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-09-22
用餐途径
堂食
人均消费
$500 (晚餐)
等级2
8
0
2020-10-15 0 浏览
知道女朋友锺意食蟹,一心Book台嚟呢度食帝王蟹铁板烧,当然有期待啦,结果系觉得不过不失,或者系嘴刁,有几样都觉得系失望罗!先讲服务,侍应非常贴心,见我拎住一袋二袋,马上提供藤篮畀我放袋,仲帮我放落櫈底,呢样嘢我系觉得系加分嘅,通常啲餐厅就算有呢个服务,都系畀个篮你自己搞,而且每度菜送上嚟都非常有耐心同礼貌咁介绍,同埋不停巡台睇睇客人要唔要添茶,提醒客人出入洗手间必须要戴口罩等等,但最窝心嘅系,知道宜家食饭都系手机食先,侍应非常醒目问我哋需唔需要同食物一齐影相,仲问需唔需要美颜或者开人像模式影有景深效果,真系抵赞嘅!讲番食物,一开始会成只帝王蟹攞出嚟畀客人睇睇,影完相,就话畀客人听,会攞去劏好,分件出嚟,第一度前菜,海虾芝麻酱豆腐,由於女朋友对虾敏感,最後都系益咗我五脏庙,我就觉得呢味前菜一般,第一,只虾本身冇鲜味,似系冰鲜货,个芝麻酱豆腐又唔太滑,啲芝麻酱就咁淋上豆腐度,我就觉得麻麻哋,跟住上蟹肉沙律,蟹肉系可以,沙律菜加咗啲酱汁都ok,整体不过不失啦,做到应有嘅水准嘅!跟住嚟个蟹上髀天妇罗,我认为天妇罗冇问题,但个酱汁出事,因为个蛋黄酱加咗忌廉同果肉打成,我认为太creamy同过甜
更多
知道女朋友锺意食蟹,一心Book台嚟呢度食帝王蟹铁板烧,当然有期待啦,结果系觉得不过不失,或者系嘴刁,有几样都觉得系失望罗!

先讲服务,侍应非常贴心,见我拎住一袋二袋,马上提供藤篮畀我放袋,仲帮我放落櫈底,呢样嘢我系觉得系加分嘅,通常啲餐厅就算有呢个服务,都系畀个篮你自己搞,而且每度菜送上嚟都非常有耐心同礼貌咁介绍,同埋不停巡台睇睇客人要唔要添茶,提醒客人出入洗手间必须要戴口罩等等,但最窝心嘅系,知道宜家食饭都系手机食先,侍应非常醒目问我哋需唔需要同食物一齐影相,仲问需唔需要美颜或者开人像模式影有景深效果,真系抵赞嘅!

讲番食物,一开始会成只帝王蟹攞出嚟畀客人睇睇,影完相,就话畀客人听,会攞去劏好,分件出嚟,第一度前菜,海虾芝麻酱豆腐,由於女朋友对虾敏感,最後都系益咗我五脏庙,我就觉得呢味前菜一般,第一,只虾本身冇鲜味,似系冰鲜货,个芝麻酱豆腐又唔太滑,啲芝麻酱就咁淋上豆腐度,我就觉得麻麻哋,跟住上蟹肉沙律,蟹肉系可以,沙律菜加咗啲酱汁都ok,整体不过不失啦,做到应有嘅水准嘅!跟住嚟个蟹上髀天妇罗,我认为天妇罗冇问题,但个酱汁出事,因为个蛋黄酱加咗忌廉同果肉打成,我认为太creamy同过甜,抢咗个天妇罗嘅香味,我个人认为就咁食已经系上等佳肴,所以食第二啖已经冇再点个酱汁!

好啦,终於到戏肉,蟹脚出场,师傅喺铁板烧好,分好两碟奉上,真系好鲜味,我同女朋友都食到舔舔脷,好快三爬两拨清哂!跟住到炉端烧蟹身同蟹钳,唔知系咪挂住倾偈同埋冷气大关系,个蟹身同蟹钳食嗰阵已经冻咗啲,我觉得就有些少腥味,不过都唔理,全部鲸吞落肚,但觉得冇咁好食罗,同埋都系嗰句,嫌个味道淡咗啲同唔够鲜味!第四味系季节料理,原来系露笋苗加酱汁,我哋两个都嫌佢苦,食咗一旧就投降,之後师傅开始炒蟹膏炒饭,仲好贴心要唔要加葱,女朋友要走葱,我就要加葱,所以师傅分两次炒,饭香就系香,不过淡罗,我认为加多些少盐会更好食,之後个蟹肉鸡汤就唔好饮,似乎滚水烚蟹肉咁,冇嚟味道,最後好贴心问我哋食咩甜品,有柚子雪葩、海盐雪糕、芝麻雪糕,女友拣咗海盐雪糕,我就拣咗柚子雪葩,个雪葩好fresh,但食到最後又嫌佢太甜,好矛盾!

总体评价,服务非常好,只蟹冇问题嘅,但食物质素勉勉强强啦,可能我哋要求高,或者系烹调方法未够好,可以再进步,呢个价钱可以大把选择,我同女友都认为,可一不可再,或者要过一段长时间再嚟帮衬睇吓有冇进步先再算!
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级2
17
0
2020-10-14 0 浏览
今天我与男朋友相约共聚晚餐,一向是美食达人的他,说要带我到一间高级的日本铁板烧店品嚐一番,听着他的描述评价甚高,我也迫不及待想一嚐究竟。从朋友口中得知,餐厅主要一半是厨师发板,一半则是铁板烧,而且名气颇大。餐厅内里装潢高端贵气,宽阔舒适,分别有寿司吧枱和呈现半圆的铁板烧座位提供给顾客,配上各种植物、樱花作摆设,整体富有日本风味。我们点选了伊势海老铁板烧套餐,职员会先把所有原材料摆放於枱面供客人拍照打卡,爱拍照的人士绝对不可错过。中岛屋 • 无滤过吟酿其色泽透明清澈,饮用口感浓厚强烈,清爽辛口,米香浓郁,同时带有微微的水果香甜,味道清新,配搭海鲜饮用最适合不过。沙律沙律分别由沙律菜、蕃茄、藜麦等制作而成,入口鲜嫩清甜,爽脆可口,淋上柚子醋进食,味道甜甜酸酸的,感觉清新开胃。汁煮白鳕鱼师傅把鳕鱼鱼皮和鱼肉分开摆碟,卖相精美吸引,两者均煎至色泽金黄,鱼皮入口香酥脆口,鱼肉内层雪白且片片分明,口感细嫩甜滑,入口即化,在口腔中缓缓散发着鱼香。海胆汁煮龙虾龙虾肉口感肥美紧实,爽口弹牙,味道甘甜滑嫩,鲜味十足,配搭上海胆汁作调味,独特浓郁的味道使菜式增添一份丰腴鲜美。季节料理季节料理是香煎帆立贝,其
更多
今天我与男朋友相约共聚晚餐,一向是美食达人的他,说要带我到一间高级的日本铁板烧店品嚐一番,听着他的描述评价甚高,我也迫不及待想一嚐究竟。
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
从朋友口中得知,餐厅主要一半是厨师发板,一半则是铁板烧,而且名气颇大。餐厅内里装潢高端贵气,宽阔舒适,分别有寿司吧枱和呈现半圆的铁板烧座位提供给顾客,配上各种植物、樱花作摆设,整体富有日本风味。我们点选了伊势海老铁板烧套餐,职员会先把所有原材料摆放於枱面供客人拍照打卡,爱拍照的人士绝对不可错过。
0 浏览
0 赞好
0 留言
中岛屋 • 无滤过吟酿
其色泽透明清澈,饮用口感浓厚强烈,清爽辛口,米香浓郁,同时带有微微的水果香甜,味道清新,配搭海鲜饮用最适合不过。
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
沙律
沙律分别由沙律菜、蕃茄、藜麦等制作而成,入口鲜嫩清甜,爽脆可口,淋上柚子醋进食,味道甜甜酸酸的,感觉清新开胃。
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
汁煮白鳕鱼
师傅把鳕鱼鱼皮和鱼肉分开摆碟,卖相精美吸引,两者均煎至色泽金黄,鱼皮入口香酥脆口,鱼肉内层雪白且片片分明,口感细嫩甜滑,入口即化,在口腔中缓缓散发着鱼香。
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
海胆汁煮龙虾
龙虾肉口感肥美紧实,爽口弹牙,味道甘甜滑嫩,鲜味十足,配搭上海胆汁作调味,独特浓郁的味道使菜式增添一份丰腴鲜美。
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
季节料理
季节料理是香煎帆立贝,其顶部加入了三文鱼籽作点缀,底部则加有茄子。帆立贝肥美厚实,味道鲜甜浓郁,爽脆弹牙,配搭上鱼油甘香的三文鱼籽和柔软幼嫩的茄子,口感更为丰富,挤上柠檬汁进食,味道清新同时亦可缓和油腻感。
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
法国鹅肝
鹅肝是法国一道着名的经典料理,其外形肥厚饱满,口感油润绵密,浓郁丰美,入口即化且富有油香,配搭上金黄色的多士,更增添香脆惹味的口感。
0 浏览
0 赞好
0 留言
忌廉杂菜
使用蔬菜、豆、忌廉制作而成,口感爽脆解腻,清新可口,这道菜的功用主要是让顾客达到清味蕾的作用,以便能更细味下一道菜式。
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
熊本县产A5和牛
菜式中的和牛是由日本熊本县出产的,A5 是属於和牛中的极品级数,牛肉味道甘香松软,牛味浓郁,入口即化且富有油香。
0 浏览
0 赞好
0 留言
和牛炒饭
炒饭选用的是日本珍珠米,饭粒外形圆润饱满,粒粒分明,主角和牛味道出众,软滑多汁,细嫩即化,配上洋葱、葱花粒、红萝卜炒制,整体焦香惹味,浓郁可口。
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
清酒帆立贝汤
职员会先把放有帆立贝的碗端上,再把汤倒进碗中进食,汤底色泽清澈,饮用时鲜味十足,带有淡淡的清爽酒香。帆立贝厚实弹牙,鲜甜滑嫩。
0 浏览
0 赞好
0 留言
甜品
甜品的名称是福冈甜王,是由日本福冈出产的草莓,其色泽红润浓艳,外形大颗饱满,入口香甜多汁,细致爽口,浓郁芳香的草莓气味在口腔中散发。

整体而言,餐厅装潢高雅贵气,宽阔舒适,食材卖相精美吸睛,用料新鲜丰富,味道制作出色,是与朋友吃饭或庆祝的好地方。
0 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级2
14
0
2020-09-06 2410 浏览
放宽夜~ 全晚餐厅得4枱,但亦代表唔洗同其他客人share师傅我地叫咗个鲍鱼set🤤前菜,好refreshing 洛神花雪莉梳打煎炉鱼,好好食啊。但皮好够脆每人有2只鲍鱼,有少少偏un。侧面个酱好食🤤🤤 忌廉杂菜绝不马虎,有Brüssel sprouts& asparagus 熊本牛,要咗5成熟,但偏肥。食2够就觉得够了。牛肉炒饭,正 带子鸡汤,好有日本嘅味道啊整体:🤤🤤🤤🤤 海鲜类比较出色,个牛有进步空间。
更多
放宽夜~ 全晚餐厅得4枱,但亦代表唔洗同其他客人share师傅
我地叫咗个鲍鱼set🤤

75 浏览
0 赞好
0 留言

前菜,好refreshing
70 浏览
0 赞好
0 留言

洛神花雪莉梳打
75 浏览
0 赞好
0 留言

煎炉鱼,好好食啊。但皮好够脆

66 浏览
0 赞好
0 留言

每人有2只鲍鱼,有少少偏un。
侧面个酱好食🤤🤤

48 浏览
0 赞好
0 留言

忌廉杂菜绝不马虎,有Brüssel sprouts& asparagus

39 浏览
0 赞好
0 留言


熊本牛,要咗5成熟,但偏肥。食2够就觉得够了。

43 浏览
0 赞好
0 留言

牛肉炒饭,正

31 浏览
0 赞好
0 留言

带子鸡汤,好有日本嘅味道啊

105 浏览
0 赞好
0 留言



整体:🤤🤤🤤🤤
海鲜类比较出色,个牛有进步空间。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级1
1
0
2020-09-05 1919 浏览
序: 平时对食物,环境冇要求既人 今次竟然会写食评?话说想同朋友食翻次omakase 咁就打开openrice 搵间高分既餐厅黎试试 9月3 下就就打去book位19:30,第1次侍应问我地想坐铁板位定寿司位,咁当下我唔firm坐边边位,当下就是但答左2个位,但为左免误会,即时再打一次去讲要食omakase。到9月4 1930 我朋友到左先,操内地口音既女店员(A女)就问我朋友要坐铁板定寿司位,就答omakase,然而对方话铁板/寿司都有omakase。当我到达果阵A男同样问我地想坐铁板/寿司位, 我地犹疑左一下,心谂未食过铁板omakase ,就试下啦,想提醒厨师朋友唔食鹅肝,点知A女俾menu我地叫我地叫套餐,一轮痛苦沟通,先知个店员根本乱答我地,铁板烧系无omakase,最後坐番寿司个边,但已经full咁济,多谢店员,扔左我地坐bar台冷位对住堆酒樽。说好的对住师傅呢...?千几蚊位仲要系厨房隔离无冷气吹既位。算!冇晒位都冇办法啦!坐低後A男都好热心同我地讲 因为人多所以食物会出得比较慢. 咁我都觉得冇问题, 食得omakase 就要花时间。系我认知下食omakase 师傅都会同
更多
序: 平时对食物,环境冇要求既人 今次竟然会写食评?
话说想同朋友食翻次omakase 咁就打开openrice 搵间高分既餐厅黎试试
 9月3 下就就打去book位19:30,第1次侍应问我地想坐铁板位定寿司位,咁当下我唔firm坐边边位,当下就是但答左2个位,但为左免误会,即时再打一次去讲要食omakase。

到9月4 1930 我朋友到左先,操内地口音既女店员(A女)就问我朋友要坐铁板定寿司位,就答omakase,然而对方话铁板/寿司都有omakase。

当我到达果阵A男同样问我地想坐铁板/寿司位, 我地犹疑左一下,心谂未食过铁板omakase ,就试下啦,想提醒厨师朋友唔食鹅肝,点知A女俾menu我地叫我地叫套餐,一轮痛苦沟通,先知个店员根本乱答我地,铁板烧系无omakase,最後坐番寿司个边,但已经full咁济,多谢店员,扔左我地坐bar台冷位对住堆酒樽。
14 浏览
0 赞好
0 留言



说好的对住师傅呢...?千几蚊位仲要系厨房隔离无冷气吹既位。算!冇晒位都冇办法啦!坐低後A男都好热心同我地讲 因为人多所以食物会出得比较慢. 咁我都觉得冇问题, 食得omakase 就要花时间。


系我认知下食omakase 师傅都会同你吹几句介绍下食物, 我地对住个「酒库」都预左冇,除左一开头问我地唔食D乜, 咁唔紧要啦, 食物好食就得。过程中仲嗌左枝柚子酒 乾乾佢。饮饮下见到只碟上有摆张纸巾, 纸巾上有湿纸巾, 而最上面有只蚊定虫好可怜咁死左系上面, 咁我唯有叫A男帮我换一换, 而佢换完之後 仲加左句新架唔系扫走佢, 但我一睇, 换系换左, 但"好似"只系换左上面张湿纸巾. 如果我冤枉左佢 咁就要讲声唔好意思。

开头D蕃茄仔, 龙虾刺身, 煎鱼都唔错, 由於唔系师傅对住我地,就靠A男上餐同介绍,咁A男都做得唔错。

16 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言


去到食寿司果阵,对住师傅位既客系整完一件就上一件保持佢既新鲜挂?
但我地就每3件上一次... 系佢地角度谂, 唔想咁麻烦1件上1次挂? I have no comment.
但系到上我地既寿司果阵,香港女侍应(B女)送到上黎果阵,介绍完第1件之後就细细声讲: 呀..唔记得左TIM... 之後就走左。当堂躁左!
我食谭仔, 呀姐都会话我知食紧 勿演懒肉生屎辣, 而且我食紧既系omakase 更加唔知唔知自己食紧乜....

咁我细个做parttime果阵都怕俾客为难, 咁我当下就同佢讲唔紧要啦... 我系估唔到食omakase唔知餐牌之余 连自己放紧咩入肚都唔会知...
到第2转寿司 A男上果阵我问佢咩黎佢都有答我 果D系由边度边到黎既鱼虾蟹咁, 到第3转,我地无问佢就放低就算..

究竟点解我有D咁既用餐体验, 食物除左日本濑尿虾我觉得鞋口以外其他都OK, 最後有个日本哈蜜瓜 都好好食好甜。

我地食既位近厨房又热, 对住一堆酒, 唔知食紧乜, 连我想食既野都要搞十分钟先解决到, 最後一个对住师傅既位都冇埋, 事後朋友仲同我讲个侍应话book台本簿冇写我地系食omakase, 我第2次打去果阵同佢讲番我要食omakase佢仲认得我系岩岩book台果个. 

94 浏览
1 赞好
0 留言

人头2k 有d咁既体验 够我地两个去食三次自助山 睇风景好过对住枝超吟 厨房既热气 食紧d唔知乜.
重申一次 食物系ok
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-09-04
用餐途径
堂食
等级1
1
0
2020-08-21 1436 浏览
当日男朋友生日,所以早一日就book了呢间餐厅,原本想食Omakase,但最尾见到🦀的二人铁板套餐,所以就决定了。但坐在厨师面前食的座位刚好给人坐哂,所以要等大约10分钟,期间侍应有礼的态度希望我们能再等多一会,因为正有一枱埋单中。终於到我地啦!一坐下来,等一会儿就已经有头盘,几新鲜,芥末汁带出鲜味,食落几fresh。到第二道菜,之前有去过其他餐厅食呢一道菜,鱼皮应该要煎得卜卜脆,但呢间我食落『脆』『淋』中间,所以有点失望,洋葱汤不错,不算太咸。第三道菜主角出场啦,肉汁够多,但我认为略带熟,未点汁之前,肉未够鲜甜,但再点汁汁带芥末香味,才能够带出蟹肉的鲜味。第四道菜没有什麽特别,菜一碟😂第五道菜A5和牛我要求三成熟,入口即熔,但未有太多牛的香味。第六道菜,蟹膏炒饭,当时我已经饱得7788,所以对这个饭未有太大期望,似普通一个炒饭,吾够镬气。第七道菜,最尾一道菜,柚子雪葩,味道几fresh,食晒好解胃口。总括而言,$1200一个人我认为每都道菜也有更大的进步空间。
更多
当日男朋友生日,所以早一日就book了呢间餐厅,原本想食Omakase,但最尾见到🦀的二人铁板套餐,所以就决定了。

但坐在厨师面前食的座位刚好给人坐哂,所以要等大约10分钟,期间侍应有礼的态度希望我们能再等多一会,因为正有一枱埋单中。



终於到我地啦!一坐下来,等一会儿就已经有头盘,几新鲜,芥末汁带出鲜味,食落几fresh。
42 浏览
0 赞好
0 留言


到第二道菜,
之前有去过其他餐厅食呢一道菜,鱼皮应该要煎得卜卜脆,但呢间我食落『脆』『淋』中间,所以有点失望,洋葱汤不错,不算太咸。
32 浏览
0 赞好
0 留言


第三道菜
主角出场啦,肉汁够多,但我认为略带熟,未点汁之前,肉未够鲜甜,但再点汁汁带芥末香味,才能够带出蟹肉的鲜味。
40 浏览
0 赞好
0 留言


第四道菜
没有什麽特别,菜一碟😂
25 浏览
0 赞好
0 留言


第五道菜
A5和牛我要求三成熟,入口即熔,但未有太多牛的香味。
30 浏览
0 赞好
0 留言


第六道菜,
蟹膏炒饭,当时我已经饱得7788,所以对这个饭未有太大期望,似普通一个炒饭,吾够镬气。
21 浏览
0 赞好
0 留言


第七道菜,
最尾一道菜,柚子雪葩,味道几fresh,食晒好解胃口。
14 浏览
0 赞好
0 留言


总括而言,$1200一个人我认为每都道菜也有更大的进步空间。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-08-17
用餐途径
堂食
人均消费
$1200 (午餐)
庆祝纪念
生日
等级4
213
1
2020-07-15 1093 浏览
朋友六月生日,我选定了这家铁板烧去庆祝一下😋食物质素相当不错,服务更是大加分👍🏻侍应态度相当友善、服务细心!👉🏻食物: 4.8/5点了龙虾铁板烧套餐,接下来会逐一介绍每道菜式😋▪️汁煮白鳕鱼师傅先将鱼皮切岀煎香,煎得非常香脆🤤入口像薯片般!鱼肉外层亦煎得香脆,中间肉质嫩滑,鱼肉新鲜没腥味👍🏻 唯一要挑剔是鱼肉如多加少许盐,会更惹味👍🏻底层洋葱汁比较淡,洋葱煮得香甜软腍😋配合鱼肉刚好,不会喧宾夺主。这道作为第一道主菜非常合适👍🏻▪️龙虾配海胆汁龙虾就当然新鲜,上铁板时还活生生🙈师傅在我们眼前慢慢先连壳煎、再拆肉、切粒炒香。龙虾肉新鲜弹牙👍🏻不过最惊艳是伴碟的海胆汁,非常鲜味,沾上後龙虾更为惹味🤤个人更偏好另一间铁板烧餐厅和三昧的煮法,直接将龙虾肉和海胆汁一并炒,会更入味、香口😋▪️熊本县产A5和王牛一入口牛香、油香、嫩滑度都已满分🤤 是我今年吃过最美味、最满意的牛肉👍🏻不愧是和牛🥰 可沾芥末、盐或配蒜片吃,个人最推介盐,高质牛肉就要嚐到其原味。蒜片是大加分位,超高质素😋。蒜片做得不好会容易太薄太软,或过焦有苦味,这里的蒜片完全没有上述问题👍🏻入口口感、厚度、脆度均如
更多
朋友六月生日,我选定了这家铁板烧去庆祝一下😋食物质素相当不错,服务更是大加分👍🏻侍应态度相当友善、服务细心!

👉🏻食物: 4.8/5
点了龙虾铁板烧套餐,接下来会逐一介绍每道菜式😋

2719 浏览
0 赞好
0 留言
65 浏览
0 赞好
0 留言


40 浏览
0 赞好
0 留言
30 浏览
0 赞好
0 留言

▪️汁煮白鳕鱼
师傅先将鱼皮切岀煎香,煎得非常香脆🤤入口像薯片般!鱼肉外层亦煎得香脆,中间肉质嫩滑,鱼肉新鲜没腥味👍🏻 唯一要挑剔是鱼肉如多加少许盐,会更惹味👍🏻

底层洋葱汁比较淡,洋葱煮得香甜软腍😋配合鱼肉刚好,不会喧宾夺主。这道作为第一道主菜非常合适👍🏻
631 浏览
0 赞好
0 留言
46 浏览
0 赞好
0 留言
28 浏览
0 赞好
0 留言
18 浏览
0 赞好
0 留言

▪️龙虾配海胆汁
龙虾就当然新鲜,上铁板时还活生生🙈师傅在我们眼前慢慢先连壳煎、再拆肉、切粒炒香。龙虾肉新鲜弹牙👍🏻不过最惊艳是伴碟的海胆汁,非常鲜味,沾上後龙虾更为惹味🤤

个人更偏好另一间铁板烧餐厅和三昧的煮法,直接将龙虾肉和海胆汁一并炒,会更入味、香口😋

370 浏览
0 赞好
0 留言
19 浏览
1 赞好
0 留言
40 浏览
0 赞好
0 留言
16 浏览
0 赞好
0 留言

▪️熊本县产A5和王牛
一入口牛香、油香、嫩滑度都已满分🤤 是我今年吃过最美味、最满意的牛肉👍🏻不愧是和牛🥰 可沾芥末、盐或配蒜片吃,个人最推介盐,高质牛肉就要嚐到其原味。

蒜片是大加分位,超高质素😋。蒜片做得不好会容易太薄太软,或过焦有苦味,这里的蒜片完全没有上述问题👍🏻入口口感、厚度、脆度均如薯片🤤

(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
31
0
2020-07-07 523 浏览
好耐之前已经听过「铁人旨花」终於有缘一试,今次没有作太多选择,已经定了龙虾和牛二人餐,初初以为咁嘅价钱,应该唔会太多食客,但原来好多人都锺意食,所以店内都已经Full Booking。第一道菜系沙律,之後系等待期间送上鳕鱼条,香口美味,厨师开始做汁煮鳕鱼,细心又快手,保留鱼肉嘅嫩滑,鱼皮嘅香脆,汁煮的洋葱充满浓浓牛油香味,好食。到了主角龙虾出场,放上火热嘅铁板,颜色渐渐转红,香味渐渐传出来,大厨好快起肉上碟,配上海胆汁,再加上小玫瑰花伴碟,色香味俱全。一浪接一浪,之後期待已久嘅和牛,见到雪花纹,已经知道肉质上乘,再经过大厨的烹调,少少海盐已经鲜味无穷,我不喜欢入口即溶的肉,没有了食肉的感觉,反而这里的和牛有口感,肉味香浓,无得输。接着和牛炒饭和甜品雪糕都没有令人失望。但最失望是,刚刚食完甜品,服务员已经递上收据要埋单,我们没有叫埋单,感觉很不舒服,记得他们没有说限时,为何迫客人埋单离开?这一餐是$2600的2位套餐,不是连锁快餐店,可以给客人一点点空间吗?
更多
好耐之前已经听过「铁人旨花」终於有缘一试,今次没有作太多选择,已经定了龙虾和牛二人餐,初初以为咁嘅价钱,应该唔会太多食客,但原来好多人都锺意食,所以店内都已经Full Booking。
第一道菜系沙律,之後系等待期间送上鳕鱼条,香口美味,厨师开始做汁煮鳕鱼,细心又快手,保留鱼肉嘅嫩滑,鱼皮嘅香脆,汁煮的洋葱充满浓浓牛油香味,好食。
到了主角龙虾出场,放上火热嘅铁板,颜色渐渐转红,香味渐渐传出来,大厨好快起肉上碟,配上海胆汁,再加上小玫瑰花伴碟,色香味俱全。
一浪接一浪,之後期待已久嘅和牛,见到雪花纹,已经知道肉质上乘,再经过大厨的烹调,少少海盐已经鲜味无穷,我不喜欢入口即溶的肉,没有了食肉的感觉,反而这里的和牛有口感,肉味香浓,无得输。接着和牛炒饭和甜品雪糕都没有令人失望。
但最失望是,刚刚食完甜品服务员已经递上收据要埋单,我们没有叫埋单,感觉很不舒服,记得他们没有说限时,为何迫客人埋单离开?这一餐是$2600的2位套餐,不是连锁快餐店,可以给客人一点点空间吗?
2 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
8 浏览
0 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言
113 浏览
0 赞好
0 留言
52 浏览
0 赞好
0 留言
41 浏览
0 赞好
0 留言
1294 浏览
0 赞好
0 留言
1918 浏览
1 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • 海胆汁煮龙虾
  • 熊本县产A5和王牛
等级1
2
0
2020-07-02 600 浏览
本身谂住庆祝女朋友生日拣间贵少少既餐厅就去铁人旨花啦因为搜寻厨师发板 第一间就系佢有成千个好评 十几个负评咁对呢餐好有期望Book 左8:30 去到要等成三个字比成3千蚊食餐饭都要等入到去点左南非鲍鱼铁板烧头盘沙津正常雪鱼 入口少少腥和牛正常和牛炒饭淡而无味 落唔够盐个带子汤 清酒未煮够 唔好饮正常炒饭有得拣和牛 鹅肝但厨师无问同埋厨师 期间系咁将d用具掷黎掷去用完d碗一野飞走佢 劲大声又同侍应讲粗口顾客听到都觉得你唔专业最後去到甜品本来话会送一个生日甜品点知系将个餐既二人甜品升级做一个蛋糕仔个蛋糕极难食完全相信呢间野系买like又坐得迫一张铁板台坐8个人一定唔会再黎
更多
本身谂住庆祝女朋友生日拣间贵少少既餐厅
就去铁人旨花啦
因为搜寻厨师发板 第一间就系佢
有成千个好评 十几个负评
咁对呢餐好有期望

Book 左8:30
去到要等成三个字
比成3千蚊食餐饭都要等

入到去点左南非鲍鱼铁板烧
头盘沙津正常
雪鱼 入口少少腥
和牛正常
和牛炒饭淡而无味 落唔够盐
个带子汤 清酒未煮够 唔好饮

正常炒饭有得拣和牛 鹅肝
厨师无问

同埋厨师 期间系咁将d用具掷黎掷去
用完d碗一野飞走佢 劲大声
又同侍应讲粗口
顾客听到都觉得你唔专业

最後去到甜品
本来话会送一个生日甜品
点知系将个餐既二人甜品升级做一个蛋糕仔
个蛋糕极难食

完全相信呢间野系买like
又坐得迫
一张铁板台坐8个人
一定唔会再黎


(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-06-19
等候时间
15 分钟 (堂食)
用餐时段
晚餐
庆祝纪念
生日
等级2
16
0
2020-06-15 652 浏览
啱啱同事升职约咗嚟呢间食铁板烧,好彩book到位,佢晏昼有唔同嘅set我哋拣咗个有和牛🤣因为食老细餐厅环境都舒服,带子好厚身,刺身都好新鲜。黄牛博烧仲系要用熊本A5和牛🤤最後我哋食咗个半钟先走
更多
啱啱同事升职约咗嚟呢间食铁板烧,好彩book到位,佢晏昼有唔同嘅set我哋拣咗个有和牛🤣因为食老细

餐厅环境都舒服,带子好厚身,刺身都好新鲜。黄牛博烧仲系要用熊本A5和牛🤤

最後我哋食咗个半钟先走
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-06-12
用餐途径
堂食
人均消费
$450 (午餐)
等级4
252
0
2020-06-14 487 浏览
铁板烧向来系我心头好,不但食物质素高,厨师系面前好有功架地处理食材亦好赏心悦目。之前通常食铜锣湾的和三昧,今次尝试另一间老牌铁板烧店,都系位於铜锣湾的「鉄人旨花」。店铺分开两部分,入门口第一眼见到的就系食omakase的厨师发办区,再入就有三个呈半圆形的铁板烧区。地方楼底唔高,而且始终有点歴史,环境有点古旧焗促,同有开扬景观的和三昧系冇得比。所以还是将重点放回食物质素上。晚市基本上有三种set㨂(全部二人分量计),餐点大致9成相同,只系主菜有分别,可以选伊势海老(龙虾)、鳕场蟹或者象拔蚌,我的首选当然系龙虾。正式煮之前,厨师会畀食材你先过目同影相。先上的系沙律,蔬菜好清新爽口,配上醋非常醒胃。之後就端上汁煮白鳕鱼,鱼肉好厚身,但煎得刚刚好,肉质软滑唔老,鱼皮另外处理,煎得好似薯片咁脆。始终鳕鱼味淡,厨师将佢配上浓味的味醂酱油汁就系绝配,垫底的洋葱吸满酱汁更系精华所在。然後就处理龙虾,厨师快速地将龙虾起肉煎焗,一只龙虾每人可以分到三至四件。一咬之下,佢唔似中式酒楼食到果种厚实质感,而系嫩滑弹牙,一问之下竟然系本地龙虾,非常高质。龙虾本身已有盐同胡椒调味,净食已经好味,配埋海胆酱汁更提升鲜
更多
铁板烧向来系我心头好,不但食物质素高,厨师系面前好有功架地处理食材亦好赏心悦目。之前通常食铜锣湾的和三昧,今次尝试另一间老牌铁板烧店,都系位於铜锣湾的「鉄人旨花」。
店铺分开两部分,入门口第一眼见到的就系食omakase的厨师发办区,再入就有三个呈半圆形的铁板烧区。地方楼底唔高,而且始终有点歴史,环境有点古旧焗促,同有开扬景观的和三昧系冇得比。
所以还是将重点放回食物质素上。晚市基本上有三种set㨂(全部二人分量计),餐点大致9成相同,只系主菜有分别,可以选伊势海老(龙虾)、鳕场蟹或者象拔蚌,我的首选当然系龙虾。
正式煮之前,厨师会畀食材你先过目同影相。先上的系沙律,蔬菜好清新爽口,配上醋非常醒胃。之後就端上汁煮白鳕鱼,鱼肉好厚身,但煎得刚刚好,肉质软滑唔老,鱼皮另外处理,煎得好似薯片咁脆。始终鳕鱼味淡,厨师将佢配上浓味的味醂酱油汁就系绝配,垫底的洋葱吸满酱汁更系精华所在。
然後就处理龙虾,厨师快速地将龙虾起肉煎焗,一只龙虾每人可以分到三至四件。一咬之下,佢唔似中式酒楼食到果种厚实质感,而系嫩滑弹牙,一问之下竟然系本地龙虾,非常高质。龙虾本身已有盐同胡椒调味,净食已经好味,配埋海胆酱汁更提升鲜味。
季节料理系奶油煮蔬菜,有椰菜仔同芦笋,爽脆清甜,同时为味蕾清新一下。
再来就系我期待的熊本A5和牛,㨂左5成熟,每人大约有4件。外面煎得微脆,里面好软腍,有牛肉味得来又有油脂甘香,所以简单配碟上少少盐同胡椒粉已经足够。想口感丰富点,夹埋脆蒜片一齐食就完美。碟边的配菜不论系茄子、南瓜或蘑菇都好好食,不可错过。
跟住就系我最欣赏的表演环节:炒饭。可以选鹅肝、和牛或者蔬菜,我最喜欢鹅肝当然㨂佢。鹅肝本身味浓,但切碎左混埋落饭里面又出奇地唔抢味,加埋蛋、蔬菜粒、葱粒,简单美味。
之後再上清酒鸡汤的时候,我已经有十成饱,但都顶埋佢。虽然话系鸡汤,但完全饮唔出,只感觉似水加左酒落去,而三片白灼带子质感亦怪怪的,系咪因爲我太饱的关系呢?
最後的甜品可以选雪糕或者日本直送蜜瓜,我选的系芝麻雪糕,芝麻味道浓香,颇不俗。
来个小总结,如果同和三昧相比,和三昧烹煮方式较简单,通常用盐、胡椒调味,呢度锺意玩酱汁,各有千秋啦,不过我就会觉得只要食材质素高,就越简单越好,但呢度普遍都满意嘅,除左最後的鸡汤之外。
10 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言
7 浏览
0 赞好
0 留言
10 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言
11 浏览
0 赞好
0 留言
7 浏览
0 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
7 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食