2K
呢晚同朋友一齊嚟咗呢間樓上西式私房菜餐廳食晚餐,首先講吓餐廳名字 Le Chefeteria 我估係 Chef + Cafetería 咁樣嚟嘅純粹我估啫🤣,因為根據我有限嘅知識 英文或歐洲語系裏面應該冇 Chefeteria 呢個字,而 Cafetería 係西班牙文係 Cafe 或者 Buffet Restaurant 咁解🤣,咁 Chefeteria 可能即係 Chef 嘅 Cafetería 啩🤣其實係同朋友嚟呢間餐廳慶祝生日,因為原來呢間餐廳有畫碟服務,可以提供圖畫同埋文字比餐廳參考,喺大碟上邊畫圖畫,餐廳真係畫得好靚🤩;餐廳環境舒適輕鬆,全晚都播放大部份西班牙文歌小部份英文歌,非常之好聽🤩$568 CHEF AZMI'S EVERYDAY FINE DINING DINNER 係 4-Course Dinner 四道菜晚餐每道菜都可以選擇,仲可以 Optional 另外加添食物🤣首先有兩個 Amuse Bouche 開胃前菜,一個應該係炸蓮藕片,脆卜卜仲暖暖哋😋;另外一個係打碎咗嘅三文魚下底放有一片 Roti,都好食😋第一道菜 Soup 是日餐湯,有3款餐湯可以揀我哋揀咗其

第一道菜 Soup 是日餐湯,有3款餐湯可以揀我哋揀咗其中2款:
Chef Azmi's Signature Lobster Bisque with Avocado & Lemon Citric 龍蝦濃湯:龍蝦餐湯非常濃郁好味道😋

Tomato Mint Soup 蕃茄薄荷湯:用咗自家製嘅 Sun Dried Tomatoes,Sun Dried Tomatoes 竟然都自家製真係幾特別,靚嘅 Sun Dried Tomatoes 當然係充滿 umami,呢個蕃茄湯仲有 subtle 內斂嘅薄荷味,好飲又特別😋

另外有 Optional 嘅菜式:Japanese Ran-Oh Egg Pasta for sharing 日本蘭王蛋意粉 配 HK Style Black Pepper Sauce Braised Beef Shank 港式黒椒汁紅酒燴牛膝(+$98):自家製 Pasta 加咗日本蘭王蛋嚟做,真係高成本🤣👍,意大利麵少少煙靭少少 al dente 啱我胃口😋;港式黒椒汁 加咗啲峇里島煙燻椰子殼所以有少少 smoky 味道,呢個汁雖然廚師嘅靈感來自港式但係唔係打芡嗰隻,而係慢慢煮令到黑椒汁 reduced 到 比較掛意大利麵,所以真係花心機功夫去做😋;紅酒燴牛膝好好牛味煮得好腍😋

第二道菜 Duck Confit, Risoto on Crisp, Nước chấm 油封鴨腿、沾醬、米餅:原來餐廳開業到而家已經煮咗幾千份油封鴨腿👍,Duck Confit 低溫慢煮咗36小時所以油份完全煮晒出嚟,食落真係一啲都唔油膩😋,雖然煮咗咁耐但係又唔會過分腍,鴨腿肉依然完整可以咬吓😋;仲有 Nước chấm 越南甜魚露可以沾鴨腿食😋;旁邊有少少意大利飯,我一食就認為廚師係高手,因為夠晒 al dente 但係個 sauce 又唔會太厚身,如果叻煮意大利飯嘅就會明我講乜🤣;旁邊仲有一片越南米餅,超輕身,好味,唔知廚師點整🤣,我去過越南🇻🇳好多次都未食過咁高質素嘅米餅😋

第三度 Main Course 主菜,有5個主菜可以揀咁我哋揀咗其中2個:
4 Oz. Smoky Argentinian Black Angus Beef Tenderloin (Rare), Mashed Potato, Seasonal Vegetables, Thai Tamarind Soy Sauce 煙燻阿根廷黒安格斯牛里脊、泰酸子醬:係阿根廷🇦🇷草飼牛肉脂肪含量好低,脂肪含量低嘅草飼牛尤其係阿根廷嗰啲自由放牧喺草地度成日走來走去一般肌肉都會比較結實有咬頭,呢間餐廳嘅草飼牛肉超級軟熟,我以為係 Aged 熟成過,問老闆但係佢話冇,咁廚師功力真係犀利呢件牛亦都買得好好😋;其他配菜包括 Broccolini、漬菜、超滑嘅法國式🇫🇷薯蓉 Pomme Purée、同埋 Pomme Purée 中間放咗少少酸好開胃嘅泰國🇹🇭羅望子醬 全部都非常好味😋

Milky-Poached Red Snapper Served with Teriyaki Sauce 奶浸紅鯛魚配日式照燒汁:紅鯛魚肉質細滑好鮮味😋

第四度 甜品 Banana Roti 香蕉飛餅:可能係我哋食過最好味嘅 Banana Roti 😋

Lemon Cheese Cake with Homemade Mixed Berries and Star Anise Biscuit Crust, Mixed Berries Compote, Mixed Berries Sorbet and Cashew Nut Caramel Brittle:同餐廳溝通咗朋友生日,餐廳幫我哋畫碟寫上朋友名字同埋我指定嘅祝福語,真係靚到呢,差啲唔捨得食,實在好 Kawaii 🤩;見到隻碟畫得咁靚,檸檬🍋芝士🧀蛋糕🍰變得更加好食,仲食得好開心🤣

仲有多款茶/咖啡可以揀,咁我哋揀咗峇里島綠茶同埋薄荷茶,兩隻都非常香,好清新😋
2025-04-29