2022-08-19 25 浏览
翻到香港日日都好鬱悶,日日都好想去旅行😭。即然咁唔開心,就要食翻啲好嘢,我同朋友就決定食鐵板燒🤩!經朋友介紹,發現經openrice訂座,樂Teppanyaki有8折優惠,係一個好吸引嘅優惠!一嚟到,店員非常友善,立即斟上茶並且進行介紹。店舖提供嵾茶,杯裏仲有粒青檸,可以焗一焗先飲,味道甘甜暖胃。沙律明太子薯仔沙律:沙律裏有薯仔、青瓜同粟米,各款材料味道都好夾,沙律醬非常開胃。前菜沙葛:味道好似雪梨,口感爽脆、甜甜地。面頭仲有些少柚子皮,一齊食份外清爽。櫻花蝦玉子:玉子好juicy,帶甜味。主打菜式嚟到重頭戲!當然係依個十八層海膽杯,非常吸引!店員推介我哋先食面頭嘅燒白飯魚脆片、黑魚子、北海道紫海膽、牡丹蝦等食材,然後就可以將其他食材倒出嚟撈埋一齊食,更為美味。北海道嘅紫海膽品質非常好!佢味道甘甜清香、鮮甜,有一陣陣海水嘅鮮鹹味,質感creamy。另外,藍鰭吞拿魚拖羅蓉非常新鮮,鮮甜無比。北海道松葉蟹肉都好好味,蟹肉鮮甜美味,肉質軟滑。海鮮主菜方面,我哋額外加前升級咗做龍蝦(+$150)。一半係芝士海膽龍蝦,一半係龍蝦膏炒龍蝦。芝士海膽龍蝦面頭有好多芝士!龍蝦肉厚美味,質地彈牙。另外一

沙律

前菜

櫻花蝦玉子:玉子好juicy,帶甜味。

主打菜式

海鮮
芝士海膽龍蝦面頭有好多芝士!龍蝦肉厚美味,質地彈牙。另外一半嘅龍蝦膏炒龍蝦較惹味,除咗龍蝦頭膏仲加咗自家製海膽牛油,食落好香。

蟶子皇:好惹味,炒得好香。味道就辣辣地,蟶子皇爽口彈牙,一啲都唔韌。面頭仲佈滿煙肉同櫻花蝦,非常香口。

鐵板脆皮煎鰻魚:魚肉好滑,加上薄脆嘅魚皮,食落好滿足。

法式煎鵝肝配時令水果 $368
兩塊鵝肝好厚,食落油香豐富,鵝油味滿溢。師傅仲將鵝肝表面煎到香脆,好好味!旁邊仲煎咗淮山打出嚟嘅漿,食落味道特別。時令水果提供咗梨。

火焰海膽甲羅燒 $298
甲羅燒面頭有魚子醬同海膽,下面就有滿滿嘅魚子、蟹肉同蟹膏。海膽一樣鮮甜,蟹肉新鮮,蟹膏味道濃郁香甜。

肉類
荔枝豚肉卷:第一次食夾住荔枝嘅豚肉!豚肉煎得好香。荔枝好甜好juicy,一咬落去爆汁。

食事
燒野菜:有南瓜、車厘茄、紫薯等等。紫薯本身就好甜,夾著綿花糖後更香甜。車厘茄好juciy,色澤靚。

炒飯:炒飯用上蘭王蛋,飯粒金黃色,炒到粒粒分名,好乾爽。面頭仲一隻流心蘭王蛋,撈飯一流!

吸物
特色紙包花膠羊肚菌蜆湯:第一次見連膠袋咁樣煮滾,好特別。湯好清甜,有冬菇、蜆、花膠等材料。

甘物
焦糖多士:呢款多士好出色!見到師傅落咗好多牛油砂糖,多士食落非常香脆,帶點焦糖味。

自製海膽雪糕
海膽雪糕好特別,好creamy~