2018-03-21 1905 浏览
稻乙這間餐廳,一個負評也沒有,心感好奇,便邀請朋友同我試一試。先吃罷一頓飯,覺得質素的確很高,第一次大膽嘗試的廚師發辦果然沒有令人失望。廚師發辦,顧名思義,所有的菜式廚師安排,每一道菜都充滿驚喜。首先每人一客◉‿◉汁煮花螺,平時食辣酒煮花螺就食得多,用日式嘅煮法帶點甜味,新奇又好味,又不失鮮味。刺身:冬天果然係食生蠔嘅季節,日本嘅生蠔食法有別於法國、美國生蠔。生蠔配上辣蘿蔔蓉,青葱,灑上青檸汁,雖然冇法國生蠔嘅海水味,不過爽口鮮甜肥美。一般嘅生蠔不沾其他醬料,原汁原味地嚐到生蠔的鮮味,但亦有人喜愛加檸檬汁中和腥味;而法國人喜歡加紅酒醋,添加酸味。兩隻肥美的日本生蠔呈現眼前,今晚嘅生蠔比平常吃到的法國或美國的生蠔更加肉厚,爽口鮮甜肥美。高質素壽司拼盤大拖羅。日本針魚。活赤貝。深海池魚。帆立貝。牡丹蝦。北海道海膽。三文魚子。蔥拖羅卷。玉子活赤背。鮮甜;北海道海膽。肥美鮮甜,好幸福滿瀉既感覺;蔥拖羅卷。食得出啲魚好肥美;玉子,煮得滑,一點也不老,不過唔夠厚,厚切會更好。拖羅,油香四溢,入口即溶。店員仲好溫馨提示我哋要先食八新嘅魚,因為紅魚脂肪較重,味道較濃。所以我哋要先食較為淡啲嘅魚,再食較
稻乙

北海道海膽。
三文魚子。
蔥拖羅卷。
玉子

店員仲好溫馨提示我哋要先食八新嘅魚,因為紅魚脂肪較重,味道較濃。所以我哋要先食較為淡啲嘅魚,再食較濃味嘅魚。

天婦羅拼盤:
冬菇、
沙椎魚、
大蝦、
粟米、
南瓜、
番薯、

首先食嘅沙椎魚,出面嘅餐廳,少用原條去炸,味道出奇嘅好味,肉質好嫩滑。
南瓜粟米,兩樣都非常鮮甜。蕃薯亦非常甘甜。

燒物共有三串:
。蒲燒鰻魚
。明太子香腸
。鹽燒雞腎

新鮮白鱔燒成嘅鰻魚:
係差啲王牌,用新鮮嘅八仙燒製,並唔係採用左現成加工嘅鰻魚,所以醬汁比較少,保留左白鱔嘅鮮味。皮脆肉嫩唔乾身,咬落去有肉汁。店員話係餐廳特別燒製及用上少量的秘製醬料烹調,突出鮮味。
明太子香腸:彈牙
鹽燒雞腎:以鹽同埋胡椒輕輕調味,燒得嘅時間恰到好處,一啲都唔乾身。

魚湯係鎮店招牌菜,奶白色嘅魚湯單睇顏色便知道用料充足,色澤比一般嘅魚湯更奶白色, 每天限量供應用,由四至五種鮮魚以上煲成,每日限量供應。湯底真係十分鮮甜濃郁。

最後店員奉上雪糕作為完結,紫薯雪糕有濃郁紫薯味,柚子雪芭味道清新,感覺有助消滯呢。
呢一餐食得好滿意,食材新鮮而且高質素,用心烹調,下一次都會再嚟光臨。

溫馨提示:
午市套餐星期一至六供應,仲有八折優惠。