2023-06-08 53 浏览
朋友帶左我去黃埔天地個邊食,除左保齡球場之外,朋友最鐘意就係食下個邊日本野!因為呢到都幾多優質既食店!今次選擇左一間有壽司發樣壽司既食店!除左環境好舒適之外,都比到人地一種似穿越日本既感覺!裝修大雅日本和風風格!講番食物先!今次朋友介紹咗呢一個日本自由壽司發板!佢話有四款係必試!包括係火灸松葉蟹腳壽司、火灸鵝肝壽司、松葉蟹肉海膽壽司、瀨尿蝦配蟹膏櫻花蝦壽司!!松葉蟹腳食落去非常之甘香肉質甜美!蟹腳都啖啖肉!另外我剛壽司食落去甘甜入口即溶!好有層次!瀨尿蝦配蟹膏味道非常之夾!再配上櫻花蝦乾,令到壽司味道層次更加香濃!之後再叫咗個火灸左口魚邊群壽司、海鮮日本蒸碗滑蛋、再配上燒蝦頭(鮮蝦味噌湯)!左口魚右滑入口即溶!再加上特製醬汁好惹味!滑板配上分量不少蟹柳肉,令到蛋嘅質感更加鮮甜!絕對要讚就係燒蝦頭湯一定要試!香濃蝦頭仲要有蝦膏!絕對係高質高 CP!!最後用原個椰子味雪葩,椰子味出眾,幼滑程度簡直食落口愛不釋手,加上份量好足夠非常抵食!