2018-03-14
最近同女朋友放左工都成日周圍去睇下有咩好野食,而今日咁岩要去旺角拎d野,所以就黎左旺角搵食不過我地又唔想去d大商場食d周圍都有得食ge連鎖式餐廳,食得多都悶所以我地都將目光放左係d特色餐廳到,可能仲會有驚喜添!咁岩係我地行緊街準備睇下有咩好食ge時候,我地就經過左呢間有得食齊日式西式菜式ge餐廳,而且見佢做緊個蟹宴set就幾岩我地兩個好海鮮之人,所以就一於入去試試佢!由於我地六點半到就上去,所以完全唔洗等位,一上到去就有得坐低嗌野食。首先睇下個餐牌,其實佢地都好多食物種類可以揀,有佢地招牌ge龍蝦菜式,同埋好多唔同ge款式好似意粉同埋烏冬咁,不過其實我地一開始係門口已經俾佢餐牌上面ge二人日式蟹宴吸引住,咁唯有下次先有機會試佢地ge龍蝦set la haha咁落左order之後等左好快大概五至十分鐘就開始上菜,完全滿足到餓到飢腸轆轆ge我地兩個大吃貨!首先上ge係六小缽,佢將六樣精緻ge小食分別放左係一個木造容器ge六格裡面,幾有日本料理精緻ge特色,而六樣小食分別為:海鹽枝豆煮得軟熟適中ge枝豆,食落有淡淡的海鹽味,唔會太咸,開胃岩曬蟹肉玉子燒煮得香甜ge玉子燒配上啖啖蟹肉,令人食指
海鹽枝豆
蟹肉玉子燒
煮得香甜ge玉子燒配上啖啖蟹肉,令人食指大動
蟹子日式凍豆腐
豆腐都算香滑,而且配上蟹子同胡麻醬,最佳配搭(可惜只係得一舊xd)
虎蝦配芒果慕斯
令人耳目一新的配搭,清新ge芒果味很好地帶出了虎蝦的鮮味
酸辣羅勒海蜆
新鮮的海蜆配上酸辣香料醬汁,又一醒胃小菜
柚子醋海藻沙律
最令人意想不到,其貌不揚ge一碟前菜,清新的柚子醋同爽口鮮味ge海藻岀奇地配搭,令人不能自控係咁食
食完咁豐富ge前菜(大家唔好誤會,我係講緊種類豐富,份量其實唔會多,放心唔會阻住大家食黎緊ge主菜xd),就黎到今餐ge重點 - 王樣 - 鱈場蟹海鮮紙火鍋la!首先員工先將個火爐同埋上面ge紙容器拎岀黎,之後就係重點 - 海鮮la!!!就咁睇佢有ge海鮮種類都唔少,有新鮮海蜆,大大隻海蝦,而蟹方面更加有鱈場蟹腳同埋足足半隻大膏蟹!另外除左海鮮佢其實仲有一盆配料,裡面有魚餅,魚丸,蒟蒻,香菇同埋唔同ge菜,就咁睇都已經令人流曬口水....
正當我地煩惱緊有咁多樣配料唔知落邊樣好ge同時,侍應都好貼心咁行埋黎教我地首先可以落左海鮮先,之後令個湯底入味後先再落其他配料,之後仲幫我地落左蜆同蝦,服務超好!
咁正當我地等緊海鮮熟時,套餐裡面另外一樣前菜 - 芝士蟹肉釀蟹蓋配三文魚子同埋白飯魚乾片就黎左la!咁我地都趁依個時候試試佢先,首先個白飯魚乾片好特別,佢將好多條迷你ge白飯魚炸成一塊薄片,食落脆口惹味,而且都有海鮮味;至於釀蟹蓋方面,啖啖極之足料而又充滿忌廉香味ge蟹肉配上燒得半熔可以拉絲ge芝士,再加埋一粒粒鮮甜ge三文魚子一啖啪落口,我諗你應該會明白咩叫人間一大享受!而且佢ge份量方面超足料,真心推介無叫呢個套餐ge朋友都可以點黎一試!
食完個釀蟹蓋,仲有個新鮮蟹蓋等緊我地!不過首先講番開始熟ge海蜆,雖然蜆肉唔算話好大粒,但係勝在鮮甜而且一粒沙都無,難得;至於海蝦方面份量都幾大隻,而且新鮮,不過略嫌蝦頭唔夠膏xd 不過唔緊要,黎到今日ge主角 - Holy crab: 首先鱈場蟹腳肉厚鮮甜多汁,而且餐廳仲好貼心咁準備好蟹剪方便我地處理佢,而膏蟹方面更加無得頂,肉其實都唔少,而且都算鮮甜,最重要係無論係蟹身,甚至係蟹蓋更加係充斥住邪惡ge蟹膏,食落超級甘甜鮮美,而且更加令個湯底增添鮮味,正呀!
至於配菜方面,雖然佢地只係配角,但係都睇得岀餐廳用料方面都係有質素,因為蔬菜方面十分新鮮,而且其他小食好似魚餅同魚丸都岀奇好味,值得一讚。
另外一蟹肉菜式 - 蟹之雜炊,其實佢就係加左蟹肉煮成,質地介乎粥同飯中間ge蟹鍋,食落蟹肉鮮味幾岀,但又唔會話太過得個鹽,但如果重口味ge朋友可以好似我地咁加番少少日式醬油撈一撈,更有風味!
最後個套餐其他仲包埋兩杯雪糕,再加上其實
除左個蟹宴,我地仲嗌左杯today special 的玫瑰奶昔,飲落幾有一股淡淡清幽ge玫瑰香,加上甜甜的奶香,為依餐劃上一個圓滿ge句號!