2024-05-14
又係食好野嘅時間, 今日去左近灣仔鵝頸橋附近冠景樓1樓火鍋隨意門打邊爐.火鍋隨意門有好多特色湯底, 例如招牌花膠雞湯鍋, 黑胡椒卜卜蜆雞湯鍋等等. 我地今晚就叫左胡椒豬筒骨濃湯鍋胡椒豬筒骨濃湯鍋 - 胡椒味十分清香, 辣度剛剛好, 可以驅走濕熱悶氣. 加上大量豬筒骨, 入口有口感, 肥瘦適中.蘋果木煙燻手切牛頸脊(細) - 鮮紅柔嫩的牛肉, 分佈雪白的油花,口感肥嫩而有彈性, 肉質鮮嫩爽滑,肉味濃郁餃子拼盤 – 大大隻餃子, 不同材料, 不同味道, 每一款都係對味蕾嘅享受. 有蟹皇豚肉餃, 蟹味完全豐富口腔, 材料十足, 皮薄餡靚.豐盛蔬菜拼盤 – 火鍋隨意門真係唔會食唔飽, 一個蔬菜拼盤, 菜量十足, 真係食菜都飽, 加上蔬菜新鮮, 又有唔同款式, 利害.鹹蛋黃炒響鈴, 鹹蛋黃炒炸魚皮, 2款超邪惡小食, 香脆, 咬落口, 完全粉碎, 無油益味, 鹹蛋黃香濃. 竹蔗茅根 – 冰凍竹蔗茅根, 打邊爐最愛飲, 唔太甜, 口感清新