我平日最鍾意就係捐窿捐罅周圍去搵好嘢食。湊住小朋友嘅時候,餐廳環境同位置更加係我考慮因素之一。北京填鴨向來都係我兩個囡囡最愛嘅食物之一。今次我哋一家四口就選擇左呢間位於灣仔嘅淮揚菜館《古琴雅苑》。踏入餐廳燈光明亮,樓底夠曬高,充滿空間感,座位間隔寬敞,侍應對客人有禮,俾到人一種賓至如歸嘅感覺。疫情關係,我哋在中午時段惠顧,考慮到小朋友食量一向都唔算大,就叫咗午市二人餐再加一客小籠包:1️⃣前菜:意大利黑醋骨排骨大大粒,非常軟腍,再配上甜甜酸酸嘅黑醋,味道濃厚得黎夠曬醒胃,我自己就好鍾意,份量比起一般淮揚菜館嘅前菜大碟得多,抵食2️⃣宋嫂鮮魚羹呢個魚羹好有驚喜,因為肉質夠新鮮,令到湯羹味道清甜,而且廚師烹調嘅稀稠度啱啱好,湯羹亦都好夠熱,我哋好快就一飲而盡3️⃣烤北京填鴨(半隻)終於嚟到今次午餐嘅重點所在,亦係小朋友最期待嘅菜式。務求新鮮,鴨一烤好,師傅便即席為客人片鴨,端上的第一小碟是「一口酥」,把烤得香脆的小片鴨皮,簡單配以砂糖,便能帶出鴨香,令人有想繼續大口大口吃下去的感覺。片皮鴨的脂肪分布比例剛好,沒有多餘的肥膩部份,一直吃下去也沒有半點油膩感覺。除了一般配料,餐廳還特設哈密瓜絲與特製蜂蜜黃

1️⃣前菜:意大利黑醋骨

2️⃣宋嫂鮮魚羹

3️⃣烤北京填鴨(半隻)

片皮鴨的脂肪分布比例剛好,沒有多餘的肥膩部份,一直吃下去也沒有半點油膩感覺。除了一般配料,餐廳還特設哈密瓜絲與特製蜂蜜黃梅醬。黃梅醬帶點酸甜口感,讓人有一種越吃越開胃嘅感覺。

我最欣賞就係饃饃皮,厚薄適中,每塊餅皮之間都夾住一片牛油紙,以確保餅皮不易變乾,保持溫度之餘,方便取出。我哋一家四口都好喜歡呢道菜,小朋友更加吃得津津有味,停唔到口🤤。

4️⃣金腿濃湯津白
以濃湯烹調的津白,加上金華火腿獨有的咸香,能更加突顯津白的甜味,幫助清除吃填鴨後留在口腔中的油份。

5️⃣上海炒年糕
炒年糕一向都係我同兩個女嘅最愛,熱騰騰剛炒好的年糕,口感「煙韌」有嚼勁,味道不會太濃,對我黎講都係必點菜式

6️⃣南翔小籠包
小籠包皮不算太薄,但勝在肉餡新鮮、湯汁夠多,一咬落口,啖啖鮮甜湯汁,令人回味😋。小籠包一向亦都係小朋友最愛,所以我也私心地為這道菜加分

7️⃣杞子桂花糕
桂花糕份量相當大,味道清甜,小朋友十分喜愛

這次整體的用餐經驗非常愉快,雖然疫情關係,餐廳人手調配與平日有所不同,但我很欣賞侍應有預先跟客人溝通,讓顧客做好需要耐心等候的心理準備。而且環境及食物質素有保證,性價比高,很適合一般朋友或家庭聚餐。

2020-07-23