2025-06-30 95 浏览
星期三晏晝嚟到位於大館嘅Café Claudel,呢間法式小館座位唔算多,但係好彩2點鐘到唔使等位。餐廳裝修好有巴黎風情,露天位仲可以望住檢閱廣場,感覺好chill! 前菜揀咗是日餐湯(番茄湯)同沙律🥗:湯夠creamy,沙律菜新鮮開胃,同之前食評講嘅水準一致。主菜試咗兩款: - Grilled Hanger Steak w/ baby gem:牛扒烤得啱啱好五成熟,肉質軟嫩有炭香,配埋爽脆嘅baby gem同黑椒汁,好夾! - Grilled Fish of the Day(三文魚):魚皮煎到脆卜卜,魚肉keep到juicy,仲有檸檬牛油醬提鮮,抵讚。墊底係鷹嘴豆泥,超級特別。甜品試晒兩款✨: - French Crepes:薄餅淋滿焦糖醬同雲呢拿雪糕,冷熱交融超邪惡! - Chocolate Mousse:朱古力味濃到化唔開,口感似食緊朱古力醬,必點! 埋單人均$300左右,環境同食物都充滿法式精緻,係中環慢歎午餐嘅好選擇。

甜品試晒兩款✨: