2022-12-21
聽朋友講將軍澳開左間高質OMAKASE餐廳就當然要試下啦=]今晚好凍的天氣入黎將軍澳食凍野都值得呀!!佢地D擺碟係好有心思的...介紹下比大家先!!佢有3個SET的~我揀左食本($1,080)首先個頭盤佢有呢個!!入面包括有本地海螺、冷菠菜日本金菇、有金栗同埋我最鐘意的海膽!!(有金箔TIM!!)哈哈!!我食咩都鐘意加金箔見到都幾開心!!之後就係有鰈魚!!係松川鰈呀, 配上紫蘇花同埋橘子味的酸汁魚邊輕輕燒左一燒所以有D油分~正!魚油香是我最愛!!跟住食左..鱈魚白子!!佢個做法好特別, 出面好少一食白子食咁多, 但係佢整出黎的FEEL又唔似係食緊白子!相信有D唔特別鐘意食白子的朋友都會可以試下!!佢呢加左D酸汁啫喱同七味粉..同埋應該係有燒過下, 感覺相對唔會話好漏!師父話佢係養顏架!!慢煮八爪魚- 個汁甜甜地!!香霜蟹 - 呢個價食到佢都真係抵呀!!佢係細隻松葉蟹的蟹毑!!*蟹肉+蟹籽+蟹膏!!爽呀!!食唔停口!!台灣的一夜干燒馬友+山桃(食完魚食返粒山桃酸酸地解膩)醬油漬真鯛岩鹽柚子皮小白蝦 - 我係超超超鐘意小白蝦的一個人!!清甜完全唔洗任何醬油佢的味道已好出眾~深海池魚 - 魚
今晚好凍的天氣入黎將軍澳食凍野都值得呀!!
佢地D擺碟係好有心思的...介紹下比大家先!!
佢有3個SET的~我揀左食本($1,080)
之後就係有鰈魚!!係松川鰈呀, 配上紫蘇花同埋橘子味的酸汁
魚邊輕輕燒左一燒所以有D油分~正!魚油香是我最愛!!
跟住食左..鱈魚白子!!
相信有D唔特別鐘意食白子的朋友都會可以試下!!
師父話佢係養顏架!!
慢煮八爪魚- 個汁甜甜地!!
*蟹肉+蟹籽+蟹膏!!爽呀!!食唔停口!!
台灣的一夜干燒馬友+山桃(食完魚食返粒山桃酸酸地解膩)
醬油漬真鯛
深海池魚 - 魚味好濃, 有佢獨特的鮮味, 好鐘意佢個口感!!爽爽地!!
金目鯛 - 佢燒一燒左佢個皮, 配上少少甜味的汁, 個FEEL似鰻魚汁咁!就係因為燒左個皮味道又提升左..
FEEL到有唔同的層次!!重點係..佢好靚~~
半山熟的飼養銀鱈魚 - 燒左好好味..本身好鐘意銀鱈魚的魚油香所以我係好鐘意呢一款!!!
中拖 - 拖羅黎講我都係鐘意中拖, 所以我食得開心, 雖然我鐘意魚油的香但係有時大拖又太入口即溶~
其實佢都有入口即溶的感覺但係又唔會太油!!
北海道的鰤魚, 岩岩今個星期先有架!!好彩可以食到..佢其實係油甘魚黎, 通常好似話一米以下叫鰤魚,
一米以上叫油甘..好似係!!唔知有冇記錯呢?!!
食完咁上下..又有我最愛的海膽喇!!!係好爆爆爆爆滿的北海道海膽~
當你以為就黎完, 已經食到好飽的時候...仲有野食架~~食蔥吞拿魚腩手卷!!!好彩少飯..哈哈~!!
D蔥好香!!!LIKE!!
通常OMAKASE會覺得係刺身/壽司類的出色, 真係冇諗過飲左一個好出色的魚湯!!!
好香的魚味!!!飲完真係返到屋企都諗住個湯!!仲要凍冰冰日子飲呢碗好濃魚味的湯!!真係好幸福呀!
最後真係唔可以唔提佢的甜品係好好食的蜜瓜..呀!!唔記得左係邊度..
因為太好味..個下已經個耳仔聽唔到佢的詳細資料HAHAA
真心DINNER黎講的OMAKASE有呢D款式份量算抵~新開的鋪頭裝潢靚就開心!!見佢D師傅都好有心機!!