2022-07-21
七月忙到hp負數, 好在都約到朋友仔食下好西, 🤩好味既食物真係有回血作用😆今次試下旺中帶靜係銅鑼灣開平道既日本料理😋💬前菜♔紫蘇葉腐皮卷 日式醬油精製過後酸酸甜甜, 十分開胃, 慢慢咀嚼就會滲出紫蘇葉既香味♔北海道生粟米清甜多汁, 唔會好多渣😊, 食完感覺好fresh! 💬 味噌湯非常足料 裡面仲有唔少海帶同蜆肉配埋香濃味噌湯 💬季節雜錦魚生♔鯖魚本身都喜歡食鯖魚, 鍾意佢重魚味~~🤩 不過鯖魚刺身真係第一次食, 入口皮脂油既甘香慢慢滲出, 好有驚喜!♔金木鯛新鮮爽滑, 魚鮮味濃郁💓幾鍾意!!!♔梭子魚燒過後既刺身, 除咗焦香仲有少少油脂香味, 用海帶包起食又另一個感覺💖正♔甜蝦甜蝦好大隻🥰入口好creamy, 鮮味係口內爆發~~~♔中拖羅非常厚身, 入口軟滑好rich, 油份非常甘香, 亦唔會太膩🥰♔右口魚肉質軟淋滑溜, 捲住幼幼既青蔥, 味道清雅加上青蔥既小清新✨♔赤貝平時食日本菜都鍾意赤貝, 赤貝鮮甜爽口,再加上檸檬汁, 更帶出鮮味回頭食: ⓨⓔⓢ💬海鮮天婦羅 另外仲試咗佢哋既天婦羅, 有超厚身帆立貝天婦羅包住紫菜炸提升味道層次🤤佢哋既炸蝦天婦羅大大隻好新鮮🤭仲有蟹腳天婦羅😚真
💬前菜
♔紫蘇葉腐皮卷
♔北海道生粟米
清甜多汁, 唔會好多渣😊, 食完感覺好fresh!
💬 味噌湯
非常足料 裡面仲有唔少海帶同蜆肉配埋香濃味噌湯
💬季節雜錦魚生
♔鯖魚
♔金木鯛
新鮮爽滑, 魚鮮味濃郁💓幾鍾意!!!
♔梭子魚
♔甜蝦
甜蝦好大隻🥰入口好creamy, 鮮味係口內爆發~~~
♔中拖羅
♔右口魚
♔赤貝
回頭食: ⓨⓔⓢ
💬海鮮天婦羅
佢哋既炸蝦天婦羅大大隻好新鮮🤭
仲有蟹腳天婦羅😚真係啖啖肉 炸完仲好鮮甜!
原隻鮑魚天婦羅都好吸引🤗濃濃鮑魚味 入口唔會韌~
最後鮮蠔天婦羅🥰外酥脆內嫩滑 加埋檸檬汁一齊食就一流
回頭食: ⓨⓔⓢ
💬甜品 豆腐雪糕
入口有淡淡既牛奶味 愈食豆腐味就愈濃, 幾鍾意🥰
🥰整體個人感想:
環境舒適, 食物新鮮高質, 擺盤有乾花作裝飾, 滿足打卡少女心哈哈哈☺️