2024-03-21
上星期先係日本返嚟,又想食日本野料理!見網上介紹間omakase 餐廳,所以特登叫埋同事lunch一齊去試下,呢間餐廳叫割烹 櫓杏,餐廳環境乾淨,裝修又靚💁🏻♀️叫左極上壽司御膳(特選十二件)🍣非常豐富同滿足,十二件當中有我最喜愛既拖羅、海膽、鮭魚子同牡丹蝦,果然冇令我失望,食材新鮮,拖羅香滑好味,海膽奶油味十足,鮭魚子海鮮味濃,牡丹蝦清甜爽口,推介推介🗣️跟餐仲有麵豉湯、茶碗蒸、沙律同漬物,簡直正宗到令我覺得自己返返去日本啊🥰跟住熊本地道特色御膳🍱有即炸辛子蓮藕,一文字長蔥卷配酸醋味噌同時令刺身。炸辛子蓮藕清新又辛味,好惹味,令人胃口大開,越諗越回味,再食鮮味濃濃既刺身,更係令人有無比既滿足感,滑溜香口既口感,真係停唔到🫦仲有日本米、茶碗蒸同前菜等等,米飯清香得嚟唔會過份飽肚,茶碗蒸蛋味濃郁,前菜薯仔非常入味,豐富既御膳令人諗起都流哂口水😍食完呢間餐廳,而家再睇返啲相又想再食啦,已經約定老公要下次一齊食💕