2022-11-08
話說同好友慶生,而好友係好喜歡日本嘢,我就揀咗呢間位於尖東嘅日式居酒屋,地點相當方便店舖麻雀雖小,但五臟俱全,除咗可以「坐廳」之外,亦可以坐在師傳前面嘅bar 枱,如果人數多嘅更可以選擇「坐房」,私隱度高,適合三五知己談天說地!▶️刺身拼盤 - 烏賊、深海池魚、劍魚腩、吞拿魚、鮮帆立貝、八爪魚、油甘魚、牡丹蝦。因為我同朋友都唔食三文魚同只吃白身魚,師傅就幫我哋轉咗深海池魚,完全滿足到客人要求整盤刺身都好新鮮,肉質鮮嫩肥美,我哋吃完整盤都有點意猶未盡▶️海鮮天婦羅拼盤 - 海中蝦、沙錐魚、廣島蠔、鮮帆立貝夾海膽、蔬菜以傳統做法,用天婦羅漿油炸,最特別嘅係提供咗自家製咖喱鹽,去點海鮮類天婦羅,更會帶出海鮮嘅鮮味▶️軟殼蟹天婦羅卷 - 要有澱粉質嘅我就叫咗份卷物,炸脆咗嘅軟殼蟹,外殼都可食用,最適合用嚟做卷物,連同軟硬適中嘅赤醋飯,食落2種層次口感另外店家亦有做酒類大割引,啤酒買一送一,果酒買二送一,清酒就買三送一,非常抵飲,我哋就叫咗Suntory 啤酒,draft beer 基本上無得輸,滿足的一餐!
整盤刺身都好新鮮,肉質鮮嫩肥美,我哋吃完整盤都有點意猶未盡