餐厅: 鮨燐
资讯:

2020-12-28 403 浏览
臨近聖誕,冇得堂食晚餐,午餐都要食好西。立師傅分身有術,在尖沙嘴開了新店。一齊支持吓。新店就在中間道停車塲舊址,現在已經係好新潮嘅商廈。搭地鐵好易搵到呢個 H Zentre。上一層扶手電梯就見到。環境唔錯,吧檯為主。都係主打Omakase。我點了 14 貫壽司,$458 價位唔貴,值得期待。日光日白,兄弟居然發起「梅酒tasting」😱。4杯梅酒逐一品嚐。跟住要繼續work from home,我都係淺嚐。好開心師傅不斷供應我非常喜歡嘅漬物。沙律同蒸蛋都好味。蒸蛋個盅好靚!開始入正題。第一件「伊左目」。師傅話即係本地稱為「雞魚」。已經有醬油、唔使點任何嘢食👍深海池魚 - 任何季節都食到、Omakase 必然有佢 👍蜜柑鯛 - 用柑皮飼養的鯛魚,產量不高。據說特色是肉有柑橘味。我唔係好食得出。Anyway 長知識啦。赤貝 - 非常爽口鮮味👍牡丹蝦蝦膏 - 亦係Omakase 常見的角色。蝦肉、蝦膏味道都超級濃郁👍北寄貝 - 賣相好靚,但我食果件一般。鰤魚 - 加了「柚子胡椒」,幾清新得嚟有啲特色。幻星鰹- 開始進入重口味系列。呢隻幻星鰹本身油份非常高,稍微火灼一下非常香口,同時魚味超濃。

好開心師傅不斷供應我非常喜歡嘅漬物。
沙律同蒸蛋都好味。蒸蛋個盅好靚!
深海池魚 - 任何季節都食到、Omakase 必然有佢 👍
赤貝 - 非常爽口鮮味👍
北寄貝 - 賣相好靚,但我食果件一般。
鰤魚 - 加了「柚子胡椒」,幾清新得嚟有啲特色。
跟住係「梭子魚」- 朋友好欣賞,不斷search 條魚點樣嘅。師傅話本地叫「竹籤魚」。
唔記得係乜😅
鯖魚 - 加入了柚子蘿蔔,酸酸地。本身小小類似箱押壽司咁嘅做法,再夾紫菜食,鯖魚嘅濃郁魚味發揮得幾好而唔會腥。
帆立貝 - 都係夾紫菜食,另一位朋友話「好似食咗個大海咁澎拜」😂。咁我本身唔係帆立貝嘅粉絲,唔係好感受到個大海,都係鮮味嘅~
海膽軍艦 - 高水準
拖羅 - 繼續高水準。
拖羅筋!係,係拖羅嘅筋,第一次食。燒香咗,口感係出乎意料,唔韌,係入口即溶但唔油膩。好嘢!
嚟到呢度已經15件,唔知係咪加咗料😂。再有一個驚喜係個麵。細細碗,湯好清好熱,好暖胃。上面加咗小小櫻花蝦天婦羅,又有小小脆脆口感之餘唔會好膩。
最後雪芭總結。
所以話 lunch 好多時性價比更高。以呢個價錢有咁嘅水準同服務,值得支持~
2020-12-17