2022-07-02 67 浏览
平時都係食泰式或日式口味多,今晚就同朋友去了間食粵菜嘅私房菜餐廳,朋友一早就訂了位,餐廳位置就較平時搵食嘅位置遠少少在官塘工業中心3期,不過升港鐵觀塘站D4出口一落行一陣就到,餐廳內座位闊落,多以圓枱為主,入去時說出留位資訊就按排到已安排好嘅位置座下,而餐牌亦放在枱上,有餐前小食以本地水耕嘅沙律菜伴芝麻醬,新鮮爽口;雙色墨魚仔兩個味道入口彈牙;濃郁茶煙嘅流心蛋伴黑魚子醬下面加上厚切軟熟茄子,賣相醒神入口夠晒醒胃!除此之外還榮哥自家甜酸齋,入口夠晒口感之餘,帶點甜酸作為餐前小吃一樣出色!最先上就係呢個原鼎燉龍利葉青欖柑桔黑毛豚肉湯,湯底清新,完全唔覺油膩嘅感覺,而湯渣嘅黑毛豚肉亦十分好味!接住就一道道菜出,蝦球水芙蓉,爽口彈牙鮮蝦球在香滑蒸蛋上,蛋上面放了蘆筍汁,完全是視覺味覺嘅刺激!再來就蜜椒比利時杜落克StLouis 橄欖豬肋骨,一條條見到豬肋骨上沾滿了蜜汁,入口軟熟還有陣陣橄欖味道,啖啖肉,正!再來就係遠年新會陳皮黑豚肉排骨,大大塊黑豚肉排,上面還有師傅以陳皮精心製作粉末,所以未入口時陣陣陳皮香味已經撲鼻留香,入口時黑豚肉排肉質亦十分軟熟入味!而黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍,花尾躉

而黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍,花尾躉班球跟黑松露醬炒得十分香軟彈牙好有口感!配上新鮮爽口露筍,味道十分配合!

金銀蒜香炒有機時令鮮蔬,鑊氣夠晒十足,大大碟陣陣蒜香!

最後還有農坊獨頭糖心黑蒜炒飯,炒飯炒得乾身彈牙十分有口感之餘,內有甜香嘅黑蒜片!

食完所有菜式後,店員還上埋個芝麻湯圓,香濃薑汁加埋煙韌流心芝麻湯圓,感覺十分完滿!