2019-07-03
真係朋友唔介紹,都唔知有呢間新開的打邊爐餐廳🤤 它不是在地鋪,要係巷仔進入的大廈門口到上去;但上到去又別有一番景象,係一個裝潢好好,讓人可以好好地聚舊的地方~首先睇下餐牌,所有打邊爐必須的配料都有齊晒,同埋湯底既選擇都好多,如:魚頭煲、花雕醉雞煲,勁吸引☺️<冬瓜陳皮水鴨煲 $288>我們就選左個呢個冬瓜陳皮水鴨煲,一滾起,就有濃厚的藥膳味道,而打邊爐前飲幾啖個湯,即刻覺得好補,同埋開埋個胃去再食多點😋<醬料 每位$30>(推介: 蝦蟹醬)試左個湯底,正式打邊爐前,就緊係揀醬料啦!根據店員介紹,除左一般的醬料,佢地有一個自製既「蝦蟹醬」。顧名思義,就係由蝦膏、蟹膏同少少辣醬攪拌而成的醬料~我覺得味道頗為特別,同平時的醬料輪住黎食,都幾正之後叫左以下既配料:<蘇格蘭安格斯肥牛(半份) $188>香港人打邊爐一定要食肥牛啦!呢間啲肥牛好新鮮,上枱時唔會話有未解凍嘅跡象,紋理分明,肉味濃厚~<廣島蠔 $138>想試下佢個海鮮類野,就叫咗個廣島蠔😋 一樣係新鮮,甘甜,吸晒湯底的精華,勁好食🤤<西班牙黑毛豬梅肉 $128
<冬瓜陳皮水鴨煲 $288>
<醬料 每位$30>(推介: 蝦蟹醬)
之後叫左以下既配料:
<蘇格蘭安格斯肥牛(半份) $188>
<廣島蠔 $138>
<西班牙黑毛豬梅肉 $128>
又係紋理分明,肉質滑嫩,推介😋
<味增大根黑豚餃 $88>
試埋佢個味增大根黑豚餃,好好食bo~係甜甜地,味道幾得意同好食
<唐生菜 $68>
<酸梅湯 (一揸) $78>
仲叫左唐生菜(扮健康)同一揸酸梅湯,大滿足!又係一個同朋友開心食裝好野,傾心事的晚上