2021-06-02
天后原來有間無敵大海景嘅日本菜,景觀開陽裝修高檔,Omakase食物亦有驚喜。今次食嘅係「初春」($1080)。1⃣️季節沙律:靜岡縣果茄沙律,🥗加上柚子沙律油,係個清爽嘅開始。2⃣️前菜:螢光魷魚,🦑配土佐醋,酸味帶清甜,魷魚係爆膏😍,好耐無食過咁正。3⃣️白身魚薄切:鰈魚刺身薄切,有一塊卷有溫室水種芽蔥,其他則將紫酥花卷入刺身就可以食。白身魚黎講,鰈魚口感嫩身又有點咬口,薄帶油份。4⃣️刺身5種:-依佐木刺身,夾有蔥花芥末,口感有油甘魚一般嘅豐富油份,魚味更重。-帆立貝,幾特別今次中間落左岩鹽,低下有檸🍋,令呢間滑嫩嘅帆立貝有兩種味道。-大拖羅,紫蘇葉、魚籽醬,已加入芥末,即食就享受到大拖羅豐富爆油嘅口感😋,配合紫蘇葉嘅清新感,平衡番拖羅嘅油膩。-油甘魚,青蔥、生雞蛋,本來強烈嘅油份加黏口嘅油感加上生雞蛋,算係平時廚師發辦少見嘅食材同做法🤩。-北寄貝,加上青檸,口感爽口。5⃣️和食一品:紅酒燉牛小排,油花分佈均勻,口感柔軟無根。刺身後嘅一到熱食,特別刺激味蕾😚。6⃣️壽司5貫:-石鯛魚,白身魚中較為油分濃烈,爽口。-深海池魚,柚子碎平衡豐富嘅魚油。-牡丹蝦🦐,蝦頭蝦膏燒過,黏口。-小肌魚,紫蘇花、芝麻。光
1⃣️季節沙律:
靜岡縣果茄沙律,🥗加上柚子沙律油,係個清爽嘅開始。
2⃣️前菜:
3⃣️白身魚薄切:
4⃣️刺身5種:
-北寄貝,加上青檸,口感爽口。
5⃣️和食一品:
6⃣️壽司5貫:
-石鯛魚,白身魚中較為油分濃烈,爽口。
-深海池魚,柚子碎平衡豐富嘅魚油。
-牡丹蝦🦐,蝦頭蝦膏燒過,黏口。
-小肌魚,紫蘇花、芝麻。光身魚其實係我最鍾意嘅魚,味道強烈帶肉質平衡鮮味。
-海膽,係北海道秋山海膽,味道超濃,口感又超creamy😍。當然要趁紫菜仲脆身嘅時候一啖入口😋。
7⃣️味噌湯,調味無過鹹,食完刺身暖暖胃。
8⃣️紫菜烏冬,呢個稍微失色,烏冬感覺煮過龍,個湯係蛋花羹又幾特別,但味道相對味噌湯就較淡😔。
9⃣️甜品:我揀左椰子🥥雪葩,真係用左椰子殼裝住,每啖都有好濃嘅椰汁味。
整體質素同用料都有驚喜,係天后難得嘅高質靚靚日本菜,有機會絕對會回訪!