2025-06-21 173 浏览
🍽️星橋居酒屋📍中環嘉咸街35-39號嘉豪大廈地舖居酒屋喺香港其實都算多選擇,年中都食過唔少號稱自己係正宗日式居酒屋嘅鋪,但點先算最正宗可能都係要睇師傅烹飪技術同餐廳服務態度,星橋都算佼佼者,而且我最鐘意佢呢度俾人一種高級居酒屋嘅氛圍~嘢食方面,屋企人中意食肉所以主要order咗啲雞肉或者牛肉串,印象比較深刻係汁燒蔥牛肉卷,真係第一次食,出邊牛肉燒到脆脆地,咬落去中間啲蔥油即刻滲出嚟,味道中和得好好。同埋雞皮餃子都好特別,炸得好酥脆,送酒一流。串燒方面,雞頸肉同帆立貝串都大大串,師傅都唔會話一次過上曬,見你食得七七八八先繼續上,所以keep住食得熱辣辣。最後食埋牛油果炸蝦卷,主要為填飽個肚,牛油果比較偏硬身,但最緊要大大份,炸蝦都好新鮮。建議最後食埋梅子番茄就完美啦,凍凍地又帶有啲酸甜。整體體驗都好舒服,鋪頭唔算大,但職員都好後生好醒目,隔離就係老蘭,見鋪頭客人主要都係後生仔女放工後嚟,十分推薦!
🍽️星橋居酒屋
📍中環嘉咸街35-39號嘉豪大廈地舖