2022-11-09 66 浏览
蝦蝦燒 (佐敦)佐敦白加士街10-24號永富大廈1樓-----第一次約埋媽咪爹哋家姐一齊黎食呢間蝦蝦燒,雖然我同家姐好期待,但係都唔夠爹哋媽咪興奮。佢哋第一次見到有活蝦任捉,開心到變返細路仔咁,一坐低就係咁夾。佢哋嘅蝦非常彈牙新鮮,食嘅時候記得小心蝦爆出嚟。除咗活蝦任捉,係佢哋主要嘅賣點,佢哋亦都有好多其他食物。例如有大量已醃製好嘅肉類、海鮮、丸類、蔬菜等等。當中個人特別鍾意彈牙墨魚、濃郁蒜蓉香氣嘅蘇蒜蓉雞翼、脆口雞軟骨、juicy黑椒台灣腸,同埋燒完會爆芝嘅芝士丸。最後最後一定要食嘅就係勁容易燒,又酥酥脆脆嘅燒蒜蓉包。蔬菜嘅款式亦好多,例如有大大隻嘅青椒、南瓜」翠玉瓜、香菇、粟米、茄子、菠蘿等等。我哋屋企就最鍾意加大量嘅牛油同埋蒜蓉嚟燒茄子,雖然唔容易燒,燒得都幾耐,但係食落去嘅時候覺得一切都值得。除此之外亦都會有熟食,個人就最鍾意醉蝦、膠原滿滿涼拌豬手、辣酒東風螺同埋street food咖喱魚蛋。雪糕方面有本地品牌Coco Berry雪糕同埋阿波羅,個人就最鍾意經典香芋味嘅阿波羅雪糕,記得最後要留返個肚食啊!
蝦蝦燒 (佐敦)
佐敦白加士街10-24號永富大廈1樓
-----

佢哋嘅蝦非常彈牙新鮮,食嘅時候記得小心蝦爆出嚟。
除咗活蝦任捉,係佢哋主要嘅賣點,佢哋亦都有好多其他食物。