餐厅: 和牛燒肉一郎 (百誠大廈)
优惠: 国泰会员经「连结里赏」绑定信用卡,于指定伙伴餐厅消费赚取高达HKD4 = 2里数。受有关条款约束。
条款及细则:
  • 如國泰会员希望使用「连结里赏」赚取里数,必须将符合要求的 Visa 和万事达信用卡或借记卡绑定至其会员账户。
  • 通过绑定支付卡经由 Apple Pay、Google Pay 或 Samsung Pay 进行符合要求的消费,國泰会员可通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。然而,通过第三方平台(如支付宝、微信支付或 PayPal)进行消费,将无法通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅作合资格消费,每港币4元可赚取1里数。而渣打国泰Mastercard®客户凭卡消费可享每港币4元赚取2里数,包括合作伙伴餐厅合资格消费之餐膳里赏(每港币4元赚取1里数)及基本餐饮类别之合资格签账奖赏(每港币4元赚取1里数)。
  • 惠顾特定推广套餐或不可赚取「亚洲万里通」里数。请预先向个别餐厅查询。
须受其他国泰条款及细则约束。
呢間野一開嗰時已經想食!但難𝚋𝚘𝚘𝚔位一直擱置咗,心血來潮諗起諗住碰碰運氣,咦又𝚋𝚘𝚘𝚔到喎!⁡❀⁡門口隻牛牛好𝚀🤣朋友話佢睇落好似好乖𝚇𝙳,入去之後發現間隔都幾闊,有啲似一排排和室仔咁。⁡𓃽•••••••••••••••☽⁡難得一場黎到當然要試出名嘅日本小田和牛啦!!所以我地揀咗個中價位𝚂𝚎𝚝 𝙲,都有𝟽𝟼種燒肉+名物可任食。($𝟺𝟺𝟾)⁡🥘𝟏 𝐭𝐢𝐦𝐞 𝐨𝐧𝐥𝐲🥘⁡▪舟盛リ▪嗌𝚂𝚎𝚝就有得送啦💓😍載滿美國澳洲和牛、豬雞同海鮮嘅豪華木船!一上枱個個都𝚜𝚎𝚝定𝚌𝚊𝚖𝚎𝚛𝚊 𝚑𝚊𝚑𝚊,當中肉同海鮮都係可以再另外點。⁡特別對帶子印象好深刻🥰燒熟咬落好香,帶子汁鮮味十足,裙邊同肉質都完全不鞋,直頭冇纖維絲。⁡▪桶盛リ▪含牛肋肉同牛里脊兩種和牛,必須說,我地個𝚜𝚎𝚝係有限呢兩個部位,變相要慳住食🤣,俾貴多少少就可以無限。⁡食咗呢個先發現牛肋肉真係好味到無法用言語形容😭,脂肪平均而入口呈半溶狀態,牛味係口慢慢散開!𝚙𝚎𝚛𝚏𝚎𝚌𝚝!⁡而牛里脊相對會味比較重奶油同牛脂香🥰燒完牛肋燒牛里脊就剛好了。⁡❀⁡之後到任叫菜單上嗌嘅肉同熟食: ⁡🥩𝐚𝐥𝐥 𝐲𝐨𝐮 𝐜𝐚𝐧 𝐞𝐚𝐭🥩⁡▪大判壽喜燒牛里脊▪呢個都大

𓃽•••••••••••••••☽

🥘𝟏 𝐭𝐢𝐦𝐞 𝐨𝐧𝐥𝐲🥘

▪舟盛リ▪

▪桶盛リ▪

之後到任叫菜單上嗌嘅肉同熟食:

🥩𝐚𝐥𝐥 𝐲𝐨𝐮 𝐜𝐚𝐧 𝐞𝐚𝐭🥩

▪大判壽喜燒牛里脊▪
呢個都大推!我地叫咗幾轉,肉質好薄嫩,壽喜燒甜味同牛香平均,夾埋濃厚嘅日本蛋漿食又滑又滿足🦦。

▪牛刺身
叫咗牛外橫膈膜刺身同特選拌生牛肉。老老實實冇食過生牛肉,初頭放落口都有啲驚🤣。但要讚特選拌生牛肉!香甜軟嫩,而且冇鮮肉浸𝚛𝚊𝚠味,反而腌過嘅醬汁同蛋香更加突出牛鮮香。

反而牛外橫膈膜我就一般,靚,不過味道唔算濃厚。

▪明太子壽司
呢個𝚜𝚒𝚣𝚎幾好,唔會過大頂肚,建議早少少食,成口香牛脂味,明太子味要好仔細先品嚐到🤣。

🍦𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭🍦

▪明治雪條▪
甜品其實真係有超多款𝚇𝙳,我地試唔曬,揀咗焦糖布丁同芒果煉乳雪條 (就連煉乳款都有好多款!)

呢個真係必食,可以的話我想狂食哈哈,中間流心嘅煉乳甜得黎奶香特別重🥰,加少少芒果果酸,完美嘅燒肉結尾就應該係咁。

焦糖布丁同平時食嘅有少少唔同,好謎🤣面頭嘅焦糖膜係有啲咬口,但蛋香都算突出,還可以。

🥦𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸 & 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱🥦

其實已經飽到冇點樣去拎,但選擇又係多到可以直接獨立開間店𝚇𝙳。除咗各種果汁汽水,仲有西班牙特飲、排毒青瓜水,粉紅檸檬水等等,佢地飲落都較健康,冇咩重糖感覺。

𓃽•••••••••••••••☽